Реставрація пам’яток архітектури у Львові – це питання безпеки

3978 0
Учора, 9-го грудня, на дискусії Tvoemisto.tv учасники констатували, що стан, у якому знаходяться пам’ятки архітектури, де розташовані держустанови, становить небезпеку для перехожих, працівників та відвідувачів. З покрівель падає штукатурка, шматки гіпсової ліпнини та навіть цегла.
press-centr.com

press-centr.com

В першу чергу, кошти на реставрацію й ремонт будівель, що розсипаються, потрібно надавати тим державним установам, які найчастіше відвідують діти та дорослі - такий висновок зробили на дискусії «Держустанови в пам’ятках архітектури: проблеми, виклики та перспективи». Зокрема, таких дотацій потребують театри та школи.

Критично важливим є питання безпеки людей. «Маленькі дітки, які становлять 90% тих, хто кожен день приходить до нас, зазвичай дивляться під ноги, а не на шматок цеглини чи гіпсової ліпнини, що летить їм на голову згори, - наголошує на проблемі Олександр Козловський, директор Школи східних мов. – Саме тому кошти треба надавати передусім там, де ситуація становить небезпеку: школи в історичній частині міста, де ходять діти, та театри, що мають багато відвідувачів».

До цієї точки зору долучається й Микола Павлів, директор театру ім. Лесі Українки: «Піддашшя, що тримає дах театру, сиплеться. Коли падає дощ чи сніг, мені завжди лячно, чи на когось не падає штукатурка та інше. Небезпека є й для машин: були випадки, коли розбивало скло й пробивало дах. Перекривати вулицю не маємо можливості: там дуже маленький простір. Тому ставимо певні «маячки» для людей, щоб вони були обережними».

Читайте також: Львівський театр може не перезимувати через аварійну стіну

Упродовж дискусії учасники констатували: державні установи не мають змоги самостійно утримувати пам’ятки державного значення, а місто не має достатньо фінансів для задоволення усіх потреб. Фахівці запропонували декілька шляхів вирішення проблеми.

Наприклад, позитивним досвідом поділився Микола Береза, директор театру ім. Леся Курбаса, вулицю біля якого відновили й зробили пішохідною, а в приміщенні нещодавно відреставрували вікна та двері. За його словами, дійсно існує чимало проблем у реставрації будівлі, але вихід є. В першу чергу, необхідно забезпечити зрозуміле артикулювання проблеми всередині колективу чи установи, а далі – спробувати залучати фонди, державні кошти та інші можливості. Детальніше з усіма ідеями, згенерованими учасниками дискусії можна буде ознайомитися в матеріалі Tvoemisto.tv.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!