Рецепт успіху українського виробника: спершу локальна перемога, потім – міжнародний ринок

3771 0
На Весняному діловому форумі засновник українського бренду Mirta Артем Лукашев розповів, як досягає успіху на висококонкурентному ринку побутової техніки.
Фото з бізнес-сніданку

Фото з бізнес-сніданку

Артем Лукашев заснував бренд побутової техніки Mirta 2009 року, коли інші українські компанії переважно або закривалися, або затягували паски через економічну кризу. Маючи досвід роботи у великій корпорації LG Electronics, він вирішив не рухатись за течією, а знайти власний підхід до продажів на висококонкурентному ринку побутової техніки. Під час бізнес-сніданку зі Спілкою українських підприємців у межах Весняного ділового форуму у Львові Артем Лукашев поділився досвідом виведення нового українського бренду на ринок, де панують великі зарубіжні виробники.

Коли ми почали будувати свій бізнес, тренд був очевидним: люди стали економити. Їм був не такий важливий бренд, як те, що той чи інший продукт може їм дати. Тому підприємці вважали, що найкращий маркетинг – це ціна.

Ми швидко розчарувались у цій бізнес-стратегії, адже немає нічого гіршого за конкуренцію ціною: цей підхід не дає розвиватись. Тоді народилась ідея створювати саме український бренд побутової техніки.

Наша перша стратегія продажу повністю провалилася. Ми почали з того, що пішли до великих компаній-дистриб’юторів. Ніхто з них нам не відмовив, але ми зрозуміли, що наш продукт «помре» десь у глибинах їхніх товстелезних прайс-листів. Адже одна справа продавати техніку LG, а інша – ще нікому не відомий бренд. Тому ми пішли іншим шляхом: почали створювати власну дистрибуцію. І це спрацювало.

Спершу нам не були доступні інновації. Тож ми вирішили пропонувати ринкові вже перевірені рішення: продукти, до яких ринок звик, але за доступну ціну. Звідси народилась ідея бізнесу: ми створюємо функціональну, стильну, надійну побутову техніку, доступну всім. Інакше кажучи, цінність – вища, ніж ціна. І це почало працювати.

Коли споживач хоче купити блендер, йому насправді не потрібен той блендер: йому потрібно вирішити проблему з не подрібненими продуктами. І наша компанія пропонує йому варіант, який функціонально не відрізняється від техніки брендів категорії «А», але коштує менше.

Людям не важливо володіти, їм важливо мати змогу користуватись. Не важливо мати квартиру – важливо мати змогу винайняти житло. Не важливо мати машину – важливо мати змогу доїхати з пункту А в пункт Б. Сьогодні ти мешкаєш у Львові, завтра – в Києві, післязавтра -в  Нью-Йорку. Світ став мобільним, усе розташоване на відстані витягнутої руки і смартфона. І все це – можливості.

Ми не будуємо власне виробництво побутової техніки: краще витратити гроші на розвиток бренду, ніж на цеглу й техніку, яка за п’ять років застаріє. А потім конкурувати з сотнями фабрик у Китаї. Краще співпрацювати з цими фабриками. Це дає бізнесу гнучкість. Більшість топових світових брендів давно перенесли своє виробництво в Китай. Бренд важливіший, адже під ним у майбутньому можна буде виготовляти все, що завгодно.

Відомі бренди вже мають кредит довіри, який вони заробляли не один рік. Але в наших силах прискорити цей процес за рахунок якості продукції та сервісу. Для Mirta питання роботи з якістю зараз першочергове: у великих брендів норма – показник браку 5%, у нас він – 2%.

Головне, що потрібно для бізнесу - люди. Щоб придумувати й виготовляти унікальні речі, потрібні унікальні люди. Але важко залучити таких працівників у непривабливому офісі з пошарпаними стінами десь на околиці міста. Середовище, у якому ви працюєте, є дуже важливим. Історії про те, як великі компанії починались у гаражах, звучать круто, але всі ці компанії вибирались із гаражів за першої ж нагоди.

Наша мета – стати брендом №1 в Україні. Світова практика показує, що на багатьох локальних ринках лідерами є саме локальні бренди. А наступним етапом буде рух на міжнародні ринки. Якщо  ти не успішний в Україні, навряд чи досягнеш успіху закордоном: спочатку потрібна локальна перемога.

В Україні робити бізнес легше, ніж у Європі чи в будь-якій країні. Тут немає конкуренції як такої – є просто багато компаній, які заповнюють вакуум. Більшість із них працюють за застарілими принципами, не гнучкі й не готові до інновацій: компанії, в яких важливий директор із красивим кабінетом, а не продукт. Молодим, амбітним, сучасним підприємцям легко конкурувати з такими, адже бізнес – це не гроші, а в першу чергу продукт. Гроші – це результат. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!