Режим «без паперів». Президент підписав закон про цифрові документи

1215 0
З 23 серпня цифровий паспорт у Дії прийматимуть в усіх установах України.
Photo by Tetiana SHYSHKINA on Unsplash

Photo by Tetiana SHYSHKINA on Unsplash

 

Режим «без паперів» мають дозволити українцям швидко отримувати публічні послуги онлайн. Також держоргани не зможуть вимагати від людини інформацію, яка вже є про неї в реєстрах. Відповідний законопроект підписав сьогодні президент України Володимир Зеленський, передає Урядовий портал.

Читайте також: Ви порушили самоізоляцію або Що за глюк з додатком «Дій вдома»

Для втілення законопроєкту Мінцифри працює зараз в 4-х основних напрямках.

Цифрове законодавство. Мають розробити перші необхідні законопроекти, які допоможуть переводити будь-який держсервіс в онлайн, – про електронні публічні послуги, державні реєстри, хмарні сервіси в держсекторі та законопроект про зміну місця реєстрації онлайн.

Цифрові документи. З 23 серпня цифровий паспорт у Дії прийматимуть в усіх установах України. Зараз у Дії доступні вже 9 документів. Ціль Мінцифри – оцифрувати всі важливі для українців документи, щоб вони завжди були під рукою у смартфоні в необхідний момент.

Електронний документообіг. Щоб цифрові документи належним чином працювали, потрібна надійна система електронного документообігу. Вона має відповідати ЕС ASIC та єдиному стандарту для бізнесу та влади. Підписати заяву на навчання дитини в школі або на відпустку, укласти договір між бізнес-партнерами – все можна буде зробити на одному порталі за допомогою Дія.Підпису.

Е-послуги для всіх життєвих ситуацій. Мінцифри запевняє. що вони оцифрували понад 70 онлайн-послуг для українців, які доступні на порталі Дія. Серед них – реєстрація бізнесу, оформлення допомоги з безробіття тощо. З режимом «без паперів» перелік держпослуг має суттєво збільшитися.

Також Мінцифри працює над автоматизацією послуг. Це має виключити людський фактор із процесу ухвалення рішень. Державні сервіси мають стати прозорими та без корупції. Крім цього, поступово більшість послуг стануть комплексними. До 2024 року Мінцифри планує оцифрувати 100% послуг.

Документ набирає чинності через три місяці з дня опублікування.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!