Рік спротиву. У Львові білоруси виконали бардівські пісні. Фото, відео

1054 0
Сьогодні, 8 вересня, білоруси відзначають День білоруської військової слави.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Сьогодні у Львові відбувається акція солідарності з білоруським народом за участі представників опозиційних сил Білорусі.

На площі Ринок у Львові відкрили виставку «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь», також там відбувся віче-концерт бардівської пісні.

Білоруси сьогодні відзначають День білоруської військової слави. Це річниця Битви під Оршею, коли 507 років тому литовці, поляки, білоруси та українці на чолі з Костянтином Острозьким здобули перемогу над московським військом.

«Сьогодні річниця битви. Тому ми виконуємо національні пісні, наша символіка заборонена і білоруси не можуть відзначати це свято вдома, там нелегітимна влада. У  Львові ми проводимо таку акцію вже десятий рік поспіль»– розповів під час стріму Тvoemisto.tv керівник Білоруського кризового центру у Львові Олексій Францкевич.

Зазначимо, що рік тому у Білорусі почалася хвиля мирних демонстрацій проти режиму Лукашенка. Протести загострилися після президентських виборів 9 серпня 2020 року. Основними цілями були відставка Лукашенка та проведення повторних, чесних виборів президента країни. 

Читайте також: У Львові вшанували річницю початку протестів у Білорусі. Фото

Нагадаємо, що сьогодні у Львові відбудеться покладання квітів до пам’ятника повстанців Кастуся Калиновського на Личаківському цвинтарі. На площі Ринок відкрили виставку «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь» від Free Belarus Center та Музею Революції гідності, що демонструє українцям й іноземцям ключові моменти та особливості білоруського протесту. Також відбудеться піша хода від пам’ятника Тарасові Шевченкові до пам’ятника Степанові Бандері. Увечері запланована урочиста академія в Будинку Воїна на вул. Короленка, 1а.

Відео Дар'ї Кучер

Фото Анни Чистякової

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!