Рішення про посилення карантину та 500 гривень за бустерну вакцинацію. Головне за добу

1077 0
Коротко про головні новини за минулу добу.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Психологиня, тренерка з кризової психології Оксана Наконечна про те, як стабілізувати психіку, трохи заспокоїтися, здолати тривогу та не впасти у паніку через постійні новини про вторгнення російських військових та появу нового штаму коронавірусу.

В Україні здорожчала ціна пального, зокрема ціна бензину А-92 зросла на 51 коп./л і становить 31,26 грн/л, бензин А-95 здорожчав на 47 коп./л – до 32,14 грн/л, а дизельне пальне – на 55 коп./л, до 31,41 грн/л. На автозаправних станціях «WOG» і «ОККО» бензини марки А-92 і А-95 здорожчали на 1,33-1,51 грн/л, до 33,50 і 34,25 грн/л відповідно. При цьому дизельне пальне в цих мережах додало 1,68 грн/л, до 33,84 грн/л. Мережі Shell, «БРСМ-Нафта», «Паралель», «Автотранс», UPG, «Автопорт» й інші підвищили ціни на пальне в межах 0,3-1,85 грн/л.

Читайте також: Раджу сісти і написати свій план. Психологиня про те, як не впадати у відчай через війну

У Львові почали демонтувати недобудований палац культури «ЛАЗу», що поблизу ЦУМу на вулиці Княгині Ольги. Міська ДБК перевірить законність робіт. Зараз будівлю почали розбирати, на ділянці працює декілька робітників, є спецтехніка.

21 січня у Центрі легеневого здоров’ְя від коронавірусу померла 36-річна породілля. Через прогресуючу дихальну недостатність, двобічне ураження легень жінку прокесерили, а через 16 днів вона померла. Вагітна зі Сокальщини у лікарню поступила ще 2 січня у важкому стані. Через три дні, 5 січня, жінці не ставало краще, тому її перевели у відділення реанімації.

У 184-му Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові розпочалась підготовка українських військовослужбовців до застосування новітніх протитанкових ракетних комплексів NLAW. Днями їх як допомогу Збройним Силам України надав уряд Великої Британії. Уже невдовзі перші декілька десятків військовослужбовців ЗСУ будуть здатні не лише ефективно застосовувати ці ПТРК, а й зможуть самі навчати інших українських воїнів.

У Львові близько пів сотні мешканців, які отримали скерування від сімейного лікаря на ПЛР-тест, змушені очікувати по годині-півтори в черзі на вулиці по поліклініки. Велика черга утворилася, зокрема, сьогодні, 25 січня, на вул. Свєнціцького. За словами людей, чергу прийшли займати ще вранці, проте доводиться чекати щонайменше протягом години на те, аби зробили забір біоматеріалу для лабораторного обстеження. Результати ПЛР-тести, зазвичай, очікують упродовж доби.

Читайте також: У львівській лікарні від коронавірусу померла 36-річна породілля

У 2022 році ремонт доріг місцевого та комунального значення на Львівщині охопить близько 250 км. Із них 70% становлять ремонти, які розпочали торік. До переліку шляхів, які відновлюватимуть, додалися ще чотири нові напрямки. Наразі повний перелік доріг передали на погодження «Укравтодору». Нові напрямки, на яких розпочнуть ремонт, – це Буськ – Вузлове, Красне – Чемеринці, Нагірне – Добромиль і Стрий – Меденичі. Частину доріг, які розпочали торік, цього року планують завершити.

Громадяни України, які щепилися бустерною дозою вакцини від коронавірусу, зможуть додатково отримати 500 гривень. Про це у відеозверненні повідомив президент Володимир Зеленський і зазначив, що стратегія бустеризації вже стала єдиним стандартом для розвинених країн.

Японські вчені з медичного інституту Кіото дослідили, що штам коронавірусу «Омікрон» може довше виживати на шкірі та пластикових поверхнях. Дослідники припускають, що через високу здатність штаму «Омікрон» залишатися заразним він став домінуючим і замінив «Дельту». Зокрема, вчені зазначили, що на пластикових поверхнях «Омікрон» тримався довше, ніж інші штами.

Читайте також: Які дороги відремонтують на Львівщині цього року. Перелік

Львівські студенти скерували листи до президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, очільника МОН Сергія Шкарлета та профільних депутатів з вимогою повернути стипендіальні квоти на рівні 40-45%. Тепер вони очікують на найближче засідання уряду, де це питання мали б розглянути. За словами студентського мера, Кабінет міністрів України у вересні 2021 року опублікував постанову №933, в якій йшлося про підвищення стипендій, але скорочення відсотку стипендіатів, і ця постанова набула чинності з 1 січня 2022 року.

У Львівській області на території міжнародного центру миротворчості та безпеки – Яворівському полігоні – рятувальники ліквідували пожежу у двох наметах. Вона виникла на площі 100 квадратних метрів.

Гарного дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!