Будьмо вдячні Богові за Його бажання царювати у людських душах. Різдвяні послання архиєреїв Львова

1517 0
Витяги із різдвяних послань архиєреїв нашого міста.
ілюстративне фото: L-travel.com

ілюстративне фото: L-travel.com

Сьогодні, 6 січня, християни східного обряду відзначають Святвечір. Уже завтра святкуватимуть Різдво – народження Ісуса Христа.

Різдво Христове невпинно наближається, проникаючи у наші серця із духовними повчаннями. Варто переживати свята не лише з думкою про матеріальне, – гарно накритий стіл, дзвінку коляду, нове вбрання; але насамперед з настановою замислитись про Вічність.

Читайте також: >Tvoemisto.tv транслюватиме різдвяну літургію зі Собору святого Юра

Духовна велич Львова пропонує витяги із різдвяних послань архиєреїв нашого міста.

Митрополит і Архиєпископ Львівський УГКЦ Ігор

Подія Різдва в особливий спосіб проявляється через постать Богородиці – тієї, яка стає кивотом Слова. «Небесний Отець вибрав пресвяту діву Марію на матір свого Сина, – Її, яка жодним, найменшим гріхом не образила Господа Бога». Життя Марії здійснюється в повноті Божої волі, спонукали кожну людину здобувати святість.

Народження Христа стало моментом нового відкриття світу, оздоровлення від духовної сліпоти для тих, які жили в полоні гріхів. «До приходу на світ самого Бога людство жило своїм життям, народ не готувався до того, щоби гідно зустріти Христа, який має народитися… Люди були так перейняті собою, що ніхто не змилосердився над молодою матір’ю, якій настав час пологів». Пастухи, що повірили ангелам, стали свідками благодаті, як і три мудреці, що пізнали Божу істину – а цар Ірод, засліплений самолюбством, не зміг усвідомити справжньої мети народження Спасителя світу. Втім, усієї царської потуги Іродові не вистачило, аби убезпечити своє панування: «У Божих планах не було, щоби Ісус загинув, як мале дитятко, коли військові Ірода шукали Його, щоб убити», адже Ісус – «Господь і цар людських душ».

Читайте також: Різдво у Львові. Топ-8 локацій, які можна відвідати цього року

«Будьмо вдячні Богові за Його бажання царювати у людських душах! Господь, наш Спаситель, прийшов у світ ради нашого спасіння. Він не переслідує інших цілей, окрім тієї, щоби людину вчинити навіки щасливою у Небесному Царстві!» Різдвяний Дарунок, який людина може дати Новонародженому, насправді походить від Нього самого. «Ісус не очікує від нас особливих дарів, Він дуже задовольняється тим, коли людина мириться з Ним, перепрошує Його за вчинені прогрішення, стається людиною світла, вірною Богові». Сам Христос навчає нас, як здобути спасення: “Послухаймо слів Ісуса, вони не важкі до виконання, дуже прості, не коштують зусиль, ані жодних коштів: «Покайтеся, бо Небесне Царство близько» (Мт 4,17). Це все – найкращий дар народженому Божому Синові, який легко може вчинити кожна людина: примиритися з Богом через покаяння!».

Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій

Світ очікував зустрічі з своїм Творцем дуже і дуже довго. З дня гріхопадіння перших людей Адама і Єви світ заглибився у темряву і безодню гріха, повставши в гордому бунтарстві проти Творця, людський рід безкінечно страждав від спраги нового стосунку з втраченим Богом. Ця святкова і хвалебна година настала!

Бог сходить на землю і стає маленьким, безсилим Немовлям. Однак те, що Він прийняв на Себе людську неміч, всю слабкість нашої природи, ще не означає, що Він став приниженим у Своїй Божественній всемогутності. Як каже в гомілії на Різдво Христове святитель Василій Великий: «Людська плоть Господа сама стала дотичною до Божества, і не показала Божеству своєї немочі». У Своєму втіленні Він, як і раніше, всесильний Син Божий, істинний і досконалий Бог, хоч і лежить в убогих яслях Немовлям. Блаженний Августин зазначає з цього приводу: «Щоб обожнити людей, Бог став Людиною, не залишаючи того ким був, Сам захотів стати тим, кого створив. Сам створив того, ким Йому належало стати і з’єднав Людство з Божеством, не втрачаючи Божества в Людстві».

Читайте також: Львів'ян кличуть на Різдво у Шевченківському гаю. Програма святкування

З подивом зустрічаючи Різдво Христове і вникаючи у саме вчення та зміст цього величного свята, ми повинні знати, що Його вічною Батьківщиною є Небеса, а всередині Троїчне Божественне перебування. Нині ж Він, наш Спаситель, сходить на землю. Ця тайна, як і всі події Різдва Христового, наповненні подивом та глибоким розумом. Як небесний Бог, Він предвічно народжується від Отця без матері. А на землі Він народжується, як Людина від Матері, без отця. І на Небі і на Землі в Нього лишень один Родитель. У вишньому бутті – Бог Отець, а в земному – Мати-Діва.

Митрополит і Архиєпископ Львівський РКЦ Мечислав

Ці «останні дні» – це омріяний багатьма поколіннями Вибраного Народу час приходу Месії, нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа. У Ньому «об’явилася Божа благодать, що спасає всіх людей» (Тт 2, 11).

Ми, християни, згадуємо цю доленосну для кожної людини подію, святкуючи з великою радістю Христове Різдво. Радіємо і, захоплюючись Божою любов’ю і добротою до нас, споглядаємо Новонароджене Дитя, Його Матір Марію, Його земного Опікуна – Святого Йосифа. Радіємо так, як пастирі, які побачили ангельські хори, що прославляли Божу велич і звіщали людям доброї волі мир і Боже благословіння.

Улюблені у Христі!

З нагоди Різдвяних Свят прийміть мої щирі вітання і побажання. Нехай Всевишній, Преславний Бог, який прийшов у світ як мале Дитятко, розсіває темряву наших сердець. Нехай дасть нам істинну віру, міцну надію, безмежну любов, щоб ми вміли розпізнавати і виконувати Його святу і безпомилкову волю.

Бажаю благословенних і радісних Різдвяних Свят та щедрого в благодать, здоров´я та душевний спокій Нового 2021 Року.

Митрополит Львівський ПЦУ Макарій

Як же нам не любити Господа-Спасителя, як не радіти Його пришестю, як не святкувати урочистий день народження Його на землі? Ми повинні пам’ятати, що немає більшого щастя на землі, ніж те, що Його приніс нам Син Божий, народжений від Пречистої Діви Марії в місті Давидовому Вифлеємі на сорок першому році правління римського імператора Августа, у дні Ірода, царя Юдейського, при багатьох людях, які прибули на перепис населення. Свята родина також поспішає до Вифлеєма, щоб за наказом царським записатися до реєстру земного царя Августа, який, прийнявши всі царства й краї світу цього, бажаючи збирати багато данини з кожної людини, звелів записати з усієї вселенної кожну людину за батьківством дому її. Тому Йосиф прийшов із Назарета до Давидового міста Вифлеєма, бо ж з дому Давидового була Марія, обручниця його, щоб там записатися й данину віддати цареві. Збирання данини було з тієї причини, що цісар Август хотів збудувати велику й вельми багату божницю, дивовижну споруду, якої ще не було в цілому світі, на честь однієї богині, дивовижної краси діви, яку бачив серед проміння сонця з немовлям на руках. Після цього видіння він задумав збудувати храм їй, назвавши її матір’ю сонця та богинею, думаючи, що вона є головною урядницею земною, яка дасть йому багато царств світу цього у владу. І планував він цю будівлю зробити, але смерть йому  перешкодила. Господь своїм провидінням не міг дозволити, щоб Пречиста Діва Марія була зарахована до поганських богинь. Чудесне видіння, яке бачив цісар вселенський, знаменувало Матір Бога в тілі, а немовля від неї народжене – Господа слави, бо Пречиста Діва Марія на землі одягнена світлом розумного Сонця і ясно світиться зорею Духа Святого й чистоти дівства.

Читайте також: Віншування до різдвяної коляди. Добірка сучасних та автентичних привітань

Заносімо свої молитви до народженого Спасителя, щоб ця благодать Його допомагала нашому народу пережити пандемію сьогодення. Православна Церква України та її пастирі на заклик Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія моляться за припинення цієї хвороби між людьми, закликають до молитви кожного з Вас, Ваших дітей та внуків. Ми молимось також за припинення війни на нашій землі, за утвердження миру між усіма нами та у всьому світі.

Митрополит Львівський і Галицький УПЦ Філарет

У величну і святу Різдвяну ніч, коли благодатне сяйво божественної любові огортає землю, з неба лунає Ангельський голос: «я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2,10-11)! І ця звістка оживляє увесь всесвіт, звеселяє кожну живу душу! «Велика радість для світу! – говорить преподобний Феодор Студит. – Син Божий прийшов до нас не в знаменнях і прообразах, а особисто, через народження від Приснодіви Марії».

Народження Сина Божого в людському тілі є особливим чудом і проявом любові Божої до нас. За словами святого Апостола Павла, у Різдві відкрилася «безперечно – велика благочестя тайна: Бог явився у плотi» (1Тим.3,16). «Незмінний бо Образ Отця, Образ Його вічности, вигляд раба приймає, від безневісної Матері народившись, залишившись незмінним, бо Яким був, Таким і є, Бог істинний; і чого не було в Нього, те прийняв, ставши людиною заради любови до людей».

Мої любі, минулий 2020 рік був дуже важким. Він приніс випробування нашій вірі, показав чи справді ми уповаємо на Бога і Його милосердя, і чи ми є насправді істинними християнами – чи ми любимо своїх ближніх, знайомих і незнайомих. Прийдешній 2021 рік – також буде непростим. Ми живемо в час, коли кожну мить відбувається перевірка того, чи зможемо ми зберегти людське обличчя у важких умовах загальної суспільної кризи та екологічної катастрофи. До того ж пандемія Covid-19 забирає все більше життів наших знайомих, рідних і близьких. Коли ми хвилюємось про те, як зберегти своє земне життя і бачимо свою безпорадність та неможливість зробити це звичайними медичними засобами, нам залишається сподіватися на допомогу Божу. Взявши за приклад Господа нашого Ісуса Христа, Який жив серед людей під постійною загрозою для Свого життя, але Він продовжував віддавати Себе всього цим людям.

Нагадаємо, медіа-хаб Тvoemisto.tv у день Різдва Христового, 7 січня о 8.00 транслюватиме Архиєрейську Божественну Літургію із Собою Святого ЮріяЛьвів'ян запрошують долучитися онлайн до літургії, яку очолюватиме Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор (Возьняк).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!