РНБО підтримала введення воєнного стану в Україні на 60 днів

8997 0
Опівночі в Києві відбулася екстрена нарада Ради національної безпеки та оборони України щодо оголошення воєнного стану через атаку на три судна ВМС України.
ілюстративне фото: http://veterano.com.ua

ілюстративне фото: http://veterano.com.ua

Під час екстреного засідання вночі 26 листопада Рада національної безпеки та оборони України підтримала введення воєнного стану в Україні на 60 днів через атаку російських військових на три судна Військово-морських сил України. Президент Петро Порошенко закликав депутатів Верховної Ради зібратися сьогодні вдень на позачергове засідання, щоб розглянути можливість оголошення воєнного стану в країні через російську агресію.

Він наголосив, що воєнний стан не означає оголошення війни, але Україна буде оборонятися. Крім того, його можуть оголосити не на всій території України. Під час засідання РНБО також повідомили, що введеня воєнного стану жодним чином не вплине на роботу банків. На прикордонних пунктах пропуску мають перейти на посилений режим охорони та обмежити в’їзд для громадян Російської Федерації. На громадян України та іноземців особливий стан вплинути не має.

Також поліція перейде на посилений режим охорони вулиць, консульських установ і посольств. Водночас у РНБО обіцяють, що жодних обмежень у свободі слова також не буде, втім просять користуватися офіційними джерелами інформації. Петро Порошенко зазначив, що негайної мобілізації не буде, однак закликав бути напоготові лише резерви першої черги.

Як повідомляє Hromadske, російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки у неділю зранку, 25 листопада. За останніми даними, на суднах перебували 23 українці, шестеро українських моряків дістали поранення. ФСБ Росії підтвердила обстріл і затримання українських кораблів у Керченській протоці.

Пізніше в Раді національної безпеки та оборони (РНБО) заявили, що розглянуть можливість запровадження воєнного стану.

Зранку 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. Зі свого боку Росія заявила, що українські кораблі нібито порушили територіальні води Росії і увійшли в закриту акваторію. Крім того, Україна нібито не подала заявку на проходження Керченської протоки.

Довідка

Введення воєнного стану в Україні регулює Закону України «Про правовий режим воєнного стану» з останніми змінами від 25 травня 2018 року. Його запроваджують на всій території держави або у її частині у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. Відповідний указ про введення воєнного стану має підписати Президент, після чого його затверджують у Верховній Раді.

Цей Закон передбачає:

  • трудову повинність для працездатних осіб для робіт, що мають оборонний характер;
  • використання потужностей та трудових ресурсів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони;
  • комендантську годину;
  • особливий режим в'їзду й виїзду;
  • перевірку документів у громадян, огляд речей, транспортних засобів, багажу;
  • контроль за діяльністю ЗМІ, установ і організацій культури, друкарень;
  • квартирну повинність фізичних і юридичних осіб для розквартирування військовослужбовців.
  • заборону виборів Президента та Верховної Ради
  • заборону змін до Конституції
  • заборону проведення референдумів, акцій та масових зібрань.

 

Інформація доповнюється


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!