Росія погрожує ООН вийти із «зернової угоди»

3731 0
Рф направила перелік претензій до ООН та вимагає їх виконання.

Росія направила до ООН перелік вимог та погрожує вийти з угоди про експорт зерна в Чорне море, дія якої закінчується у листопаді, якщо їх не буде виконано.

Джерело: Reuters з посиланням на постійного представника росії при ООН геєннадія гатілова

Зазначається, що досягнута в липні за посередництва ООН і Туреччини угода відкрила шлях для відновлення експорту зерна з чорноморських портів України, які були закриті після вторгнення росії. Москва отримала гарантії на власний експорт зерна і добрив.

За його словами, в середу, 12 жовтня, москва направила лист генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, в якому виклала перелік претензій. Їх мають обговорити під час зустрічі представників Організації з російською стороною в москві 16 жовтня.

«Якщо ми побачимо, що з російської сторони угоди – експорту російського зерна та добрив – нічого не відбувається, тоді вибачте, нам доведеться поглянути на це по-іншому», – сказав постпред рф в ООН.

Відповідаючи на запитання, чи може росія відмовитись від продовження «зернової угоди», він сказав: «Є ймовірність... Ми не проти поставок зерна, але ця угода має бути рівноправною, вона має бути чесною і справедливо виконуватися всіма сторонами».

Однак гатілов відмовився надати копію листа.

Крім того, російський постпред в ООН сказав, що бачить згасання перспектив переговорного врегулювання майже восьмимісячної війни в Україні. Згадавши події в Криму, він назвав вибух на Кримському мосту «терористичними актами», зазначивши, що «все це ускладнює досягнення політичного рішення».

Разом з тим, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту не дати Росії зірвати «зерновий коридор» через Чорне море після сигналів з Москви про наміри вийти з угоди.

«Росія робить саме те, про що ми попереджали… Хотів би, щоб кожна родина в Африці, Азії та на Близькому Сході знала: Україна не висуває ніяких додаткових умов, ми просто хочемо, щоб коридор і далі працював. Час захистити зерновий коридор - це прямо зараз. Закликаю усі країни та організації надіслати Москві чіткий сигнал: шантаж має зупинитися, Росії не дозволять ставити під загрозу долі мільйонів людей. Мій заклик особливо адресований тим країнам, які залежать від зерна з України», – написав Кулеба у Twitter.

 

 

Нагадаємо, що у липні за посередництва ООН і Туреччини була укладена угода, яка дозволила розблокувати Україні експорт зерна із чорноморських портів, які були закриті з моменту вторгнення Росії. Москва натомість отримала гарантії для власного експорту зерна та добрив.

Угода допомогла запобігти глобальній продовольчій кризі, але Росія неодноразово скаржилася на її виконання, стверджуючи, що вона все ще стикається з труднощами при продажу добрив і продовольства.

Термін дії «зернової угоди» спливає в листопаді, до того часу вона має бути продовжена. Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба закликав країни світу чинити тиск на москву, щоб запобігти спробам заблокувати продовження дії зернового коридору.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!