Росія провокує, в ОРДЛО мобілізація. Що відбувається на сході України

2966 0
Окупанти ведуть артилерійський вогонь з населених пунктів та розміщують свої артилерійські системи поблизу житлових будинків, в РНБО кажуть, що Росія навмисне роздмухує ситуацію в окупованих Донецьку й Луганську, аби спровокувати ЗСУ
Фото:media.slovoidilo.ua

Фото:media.slovoidilo.ua

Росія провокує наші Збройні Сили, але Україна хоче миру й не має наміру просуватися на окуповані території силовим шляхом. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов на брифінгу, який відбувся в Офісі Президента учора, 18 лютого.

Читайте також: «Росія хоче спровокувати українські сили», – пресаташе посольства США в Україні

Олексій Данілов наголосив, що не було жодних наказів про звільнення цих територій у силовий спосіб, адже це призведе до великих жертв серед цивільного населення. Він зазначив, що Росія навмисне роздмухує ситуацію в окупованих Донецьку й Луганську через своїх представників на цих територіях.

«Це спроба спровокувати наші Збройні Сили, наші війська на ті відповіді, які вони дуже хотіли б, щоб ми давали. Ми можемо сказати, що війська можуть відкривати вогонь тільки у разі, якщо є загроза життю наших військових», – зауважив він.

Водночас, за словами Олексія Данілова, на сьогодні не спостерігається повномасштабного вторгнення на територію України – «можливі точкові провокації з боку Російської Федерації».

Він зазначив, що сьогодні, 19 лютого за дорученням Президента України Володимира Зеленського, у постраждалі від обстрілів райони Донецької та Луганської областей вирушать представники Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Ради національної безпеки і оборони. 

Олексій Данілов наголосив, що Україна готова вести переговори з Російською Федерацією з метою деескалації, але не з підтримуваними нею формуваннями на окупованих територіях.

Тим часом віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила, що Україна не є ворогом для мирних мешканців ТОТ Донецької та Луганської областей. Вона каже, що дії РФ щодо оголошеної евакуації, яка супроводжується дезінформацією в російських ЗМІ, мають на меті спричинити хвилювання та панічні настрої серед населення і, як наслідок, розхитати ситуацію. Ірина Верещук закликала громадян, які нині перебувають у тимчасово окупованих районах  евакуюватися на підконтрольну Україні територію.

Натомість, як інформує «Українська правда» ватажки бойовиків ОРДЛО, глави терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник підписали указ про загальну мобілізацію.

Сьогодні, 19 лютого пресцентр ООС, МВС повідомив, що внаслідок ворожого обстрілу на сході України у суботу загинув військовий ООС. У  МВС повідомили, що український військовий, капітан Сидоров, загинув о 7 годині ранку біля селища Миронівський Бахмутського району Донецької області під час обстрілу.

Загалом станом на 9 годину ранку 19 лютого з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 19 порушень режиму припинення вогню, 16 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Крім того, на Донеччині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, з перетином лінії зіткнення.

У пресцентрі ООС заявили, що окупанти продовжують підступно вести артилерійський вогонь з населених пунктів та розміщують свої артилерійські системи поблизу житлових будинків. Такими діями ворог намагається змусити підрозділи Збройних Сил України відкривати вогонь у відповідь, щоб в подальшому звинуватити українських захисників в обстрілах мирних мешканців.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден, учора, 18 лютого виступив зі зверненням щодо ситуації в Україні. Відповідаючи на питання журналістів, він сказав, що США мають підстави вважати, що Володимир Путін уже ухвалив рішення щодо вторгнення в Україну. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!