Росія припиняє постачання газу до Польщі

1181 0
Варшава не має наміру платити за газ рублями, як цього вимагає Росія.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Росія припиняє постачання газу до Польщі газопроводом «Ямал-Європа». Про це повідомляє польський портал Onet з посиланням на джерела в уряду та польської нафтогазової компанії PGNiG.

Про причини призупинення поставок Москва не повідомила. У польському уряді скликали кризову групу.

Читайте також: ЄС не має згоди щодо ембарго на російські газ і нафту

Повідомляється, що 26 квітня Міністерство внутрішніх справ Польщі запровадило санкції проти «Газпрому», який володіє 48% акцій польської компанії-співвласника газопроводу «Ямал-Європа».

Крім того, представник польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський заявив, що Варшава не має наміру платити за газ рублями, як цього вимагає Росія.

Натомість, російський концерт «Газпром» заявив, що наразі не припиняв постачання газу до Польщі. Проте у концерні зазначили, що сьогодні країна зобов'язана заплатити за постачання відповідно до нового порядку платежів. Польща раніше відмовлялася платити за газ у рублях.

Читайте також: Литва першою з країн ЄС відмовилася від російського газу

Нагадаємо, що Литва стала першою країною Євросоюзу, яка повністю відмовилася від російського газу. Його імпорт балтійська держава припинила з початку квітня. Відтепер Литва імпортуватиме газ лише через СПГ-термінал у Клайпеді. За розрахунками, цього має бути достатньо. Крім того, за потреби блакитне паливо можуть перекачувати також з Латвії, а з 1 травня – через інтерконектор з Польщею. Також більше не будуть імпортувати російський природний газ і Балтійські країни.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!