росія уже завдала Україні 138 млрд доларів збитків, – дослідження KSE

815 0
У порівнянні з попередніми обрахунками загальна сума зросла на майже $2 млрд.
Бородянка після російських загарбників. Фото: Київська ОДА

Бородянка після російських загарбників. Фото: Київська ОДА

Станом на грудень загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через війну росії, зросла до майже 138 млрд доларів. Про це йдеться в оновленій оцінці аналітиків Київської школи економіки (KSE Institute).

У порівнянні з попередніми обрахунками у листопаді 2022 року загальна сума збитків зросла на майже $2 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», зростання збитків за підсумками грудня насамперед повʼязане зі збільшенням втрат від руйнування житлового фонду, закладів освіти та обʼєктів культури, релігії та спорту.

Зокрема, збитки від руйнувань житлового фонду оцінюються у 54 млрд доларів. За грудень ця сума зросла ще на $1,5 млрд. За понад десять місяців війни загалом пошкоджено або зруйновано 149,3 тис житлових будинків, серед яких: 131,4 тис приватних будинків, 17,5 тис – багатоквартирних та 280 гуртожитків.

Експерти KSE Institute зазначають, найбільш постраждалими від війни сферами залишаються також інфраструктура, із завданими збитками на 35,6 млрд доларів, промисловість та втрати підприємств – 13 млрд доларів. Поступово відбувається і відновлення інфраструктури. За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, на початок грудня 2022 року із понад 150 зруйнованих або пошкоджених мостів чи мостових переходів проїзд було відновлено на 72 об’єктах, а на початок січня вже 78 об’єктами.

Наголошується, росія продовжує завдавати руйнувань і освітнім закладам України. Сума збитків цієї сфери зросла на $400 млн і складає 8,6 млрд доларів. Внаслідок бойових дій вже пошкоджено або зруйновано понад 3 тисячі закладів освіти, з-поміж них: 1,4 тис – середньої освіти, 865 – дошкільної, 505 – вищої освіти.

Ще на 100 млн доларів зросли збитки, яких через війну завдано закладами культури, спорту та релігії, і оцінюються у 2,2 млрд доларів. За підсумками грудня 2022 року таких обʼєктів 1327: це 907 закладів культури, 168 спортивних та 157 обʼєктів туризму та 95 релігійних обʼєктів.

Також з початку повномасштабного вторгнення росії в Україні було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 64 великі і середні підприємства, 84,3 тис одиниць сільгосптехніки, 31 інтернат, 44 соціальні центри, майже 3 тис магазинів, 593 аптеки, майже 195 тис приватних легкових авто, 14.4 тис комунального транспорту, 330 лікарень, 595 адмінбудівель державного та місцевого управління.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!