Росіяни у Херсоні намагаються затримати ЗСУ, але не зупинити контрнаступ, – ISW

915 0
Російський відступ навряд чи є пасткою, що має на меті заманити українські війська у не зовсім дешеві бої під Херсоном.
Фото: Всеукраїнська аграрна рада/ Facebook

Фото: Всеукраїнська аграрна рада/ Facebook

На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), пріоритетом для російських військ на Херсонському напрямку є організоване виведення своїх через Дніпро та затримка ЗСУ, але не намагання повністю зупинити український контрнаступ. 

Джерело: «Українська правда» з посиланням на ISW

В Інституті повідомили, що протягом попередніх місяців українські війська проводили цілеспрямовану та добре виконану кампанію з нанесення ударів по місцях зосередження російських військ, військових об'єктах та вузлах логістики по всій Херсонській області, щоб зробити подальше утримання російських позицій на західному березі неможливим без необхідності проведення масштабних та дорогих наземних маневрів для звільнення території.

«Український контрнаступ на Херсонському напрямку з серпня – скоординована кампанія з перехоплення, спрямована на те, щоб змусити російські війська відступити через Дніпро без необхідності великих наземних наступальних операцій з боку України, – ймовірно, увінчалася успіхом», – зазначають аналітики. 

Читайте також: Росіяни готуються оборонятися в Херсоні, а не виходити з нього, – Буданов 

При цьому російські джерела зазначили, що виведення військ є природним наслідком цілеспрямованих і систематичних українських ударів, які коштували російському угрупованню на західному березі його основних артерій постачання, що поступово зменшило їх загальну силу і можливості.

Аналітики зазначають, що російський відступ навряд чи є пасткою, що має на меті заманити українські війська у не зовсім дешеві бої під Херсоном, як це припускають деякі українські та західні джерела.

В Інституті спостерігали багато ознак того, що російські війська, військові та економічні активи, а також окупаційні елементи неухильно відходять із західного берега Дніпра, а російські офіційні особи очікують і готуються до відходу у спосіб, несумісний з кампанією з обману та заманювання у пастку українських військ.

«Російське командування, безумовно, намагатиметься сповільнити просування українських військ, щоб забезпечити впорядкований відхід, і деякі сили можуть залишитися, щоб затримати українські війська в самому Херсоні - але ці бої будуть лише засобом для виведення якомога більшої кількості російських підрозділів в належному порядку», – повідомили в ISW.

Нагадаємо, раніше британська розвідка повідомляла, що російські окупанти можуть відвести війська з правого берега Херсонської області – про це свідчить остання заява командувача війни проти України Сергія Суровікіна. Про стратегію Сил оборони, просування на Херсонщині, і чому окупанти вивозять людей із окупованого міста, читайте тут.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!