«Не бачимо підстав для довіри». Зеленський про переговори Україна-Росія у Стамбулі

3630 0
Зеленський назвав «позитивними» сигнали щодо перемовин, але наголосив, що Україна враховує ризики, пов'язані з діями РФ.
Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський прокоментував переговори української та російської делегацій, які відбулись 29 березня в Стамбулі. Зеленський назвав «позитивними» сигнали щодо перемовин, але наголосив, що Україна враховує ризики, пов'язані з діями РФ.

Читайте також: Чи вигідна Україні мирова з Росією. Реакція експертів

У вечірньому зверненні Володимир Зеленський заявив, що російська армія все ще має значний потенціал для продовження атак проти держави.

«Ситуація не стала легшою. Масштаб викликів не зменшився. Російська армія все ще має значний потенціал для продовження атак проти нашої держави. У них ще багато техніки і вистачає абсолютно безправних людей, яких вони можуть відправити в котел війни», – зазначив Володимир Зеленський.

За його словами, не варто «розхолоджуватися», знижувати оборонні зусилля як на півночі нашої держави, так і в усіх інших регіонах країни, куди тимчасово зайшли російські війська.

Читайте також: Після перемовин Росія вирішила «кардинально скоротити бойові дії» на двох напрямках

Також президент зазначив, що українці вже навчилися за ці 34 дні вторгнення і за минулі вісім років війни на Донбасі, що «довіряти можна лише конкретному результату».

«Сигнали, які ми чуємо з переговорного майданчика, можна назвати позитивними. Але ці сигнали не заглушають розривів російських снарядів. Звісно, ми бачимо всі ризики. Звісно, ми не бачимо підстав для довіри словам, що звучать від тих чи інших представників держави, яка продовжує воювати заради нашого знищення. Українці – не наївні люди. Українці вже навчилися й за ці 34 дні вторгнення, і за минулі вісім років війни на Донбасі, що довіряти можна лише конкретному результату», – сказав Володимир Зеленський.

Питання про санкції, за його словами, навіть не можуть розглядатися. Навпаки, вони мають посилюватися.

Нагадаємо, що у межах сьогоднішніх перемовин українська делегація запропонувала створити систему гарантій безпеки для України. Ключова вимога до договору – чіткі гарантії безпеки України, які мають бути аналогічні 5 статті НАТО. Серед гарантів бачать країни Ради безпеки ООН, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!