Російські війська вилучають і знищують українську літературу й підручники історії

1056 0
Найбільшу зацікавленість у них викликають книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань.

У бібліотеках тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей почались вилучення української історичної та художньої літератури, яка не збігається з постулатами кремлівської пропаганди. Для цього залучили російські підрозділи «воєнної поліції». Наразі, окрім репресивних, вони виконують так звані «ідеологічні функції». Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Найбільшу зацікавленість у них викликають книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань. До «екстремістської» літератури відносять шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу.

Читайте також: Не шукайте у тилу російськомовних, або Чому українізація зараз недоречна

Ворог має цілий перелік заборонених до згадування імен. Серед них: Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. У містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомі випадки вилучення книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Знайдені книжки вилучають, знищують на місці або вивозять у невідомому напрямку.

У Старобільську Луганської області російська окупаційна адміністрація проводить заходи з впровадження в обіг російських рублів для розрахунку в магазинах та на ринках. Також путінські війська намагаються розставляти на місцях окупаційні адміністрації, ведуть розшук патріотів та учасників АТО/ООС.

Читайте також: «В Україні неможливий Путін, а в Росії неможливий переможний Майдан», – Ярослав Грицак

Місцевому населенню дали вказівку збирати документи, начебто, аби оформити пенсійне забезпечення.

Нагадаємо, що на території Донецької та Луганської областей, щойно окупованих російськими військами, вороги деукраїнізують заклади освіти. Загарбники повідомляють про відновлення навчального процесу у школах, проте зазначають, що українська мова, українська література та історія України вивчатися не будуть.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!