Ціна на орендоване житло у Львові зросла на 10-15%

4670 0
Практично усі наявні варіанти оренди квартир розібрали як гарячі пиріжки.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У Львові найдешевша квартира в оренду обійдеться щонайменше 3500-4000 гривень, і це без комунальних послуг. Серпень вважається найдорожчим місяцем для оренди житла, оскільки збільшується попит через початок навчального року. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив ріелтор Мар’ян Луцко.

Читайте також: У Львові стадіон «Україна» хочуть здати в оренду за пів ціни

Практично усі наявні варіанти оренди квартир розібрали як гарячі пиріжки. Щодо цін, каже ріелтор, немає як таких торгів чи знижок, власники отримують ті гроші, за які пропонують.

«Якщо власники хотіли 7 000, то за таку ціну й здали. Вартість залежить від багатьох чинників. Чи це центр міста чи спальний район, чи будинок старий чи це новобудова, яка значно дорожча. Такі квартири стартують від 6500-7000 гривень за кімнату, але можуть бути і 8000, і 9000, і 10000 гривень. Натомість вартість двокімнатних квартир починається від 8000 гривень», – каже Мар’ян Луцко.

За розташуванням вища ціна за житло у Галицькому та Франківському районах. Частина Шевченківського, яка ближче до центру, теж дороговартісна. Нижчі ціни пропонують у Рясне чи Левандівці.

Загалом на ринку оренди у Львові стартова ціна за однокімнатну квартиру починається від 3500-4000 грн. Це  як правило житловий стан, без ремонту та зі старенькими меблями, побутова техніка теж не завжди наявна.

«Студенти частіше винаймають більші квартири, щоб жити удвох чи втрьох. Здебільшого беруть дво-, три- або чотирикімнатні, щоб поселитися в кімнату – так виходить дешевше. Орієнтовно вартість за кімнату складає 2500 гривень, плюс комунальні – взимку близько 500-600 гривень припаде», – говорить ріелтор.

Читайте також: Квартирне питання на вересень. Як в часи карантину змінилися ціни на оренду житла

Львівська експертка на ринку нерухомості Ірина Яремко каже, що насправді пандемія суттєво опустила ціну на орендоване житло. Проте вже цього літа попит довготривалої оренди активізувався, зокрема, завдяки студентам.

«Звісно, хто міг, залишився у гуртожитку, а хто має більші фінансові можливості, шукали довготривалу оренду. Закон ринку працює, відповідно, оживає попит – зростає вартість. Не можу сказати, що вартість оренди повернулася до тих самих цін, які були до пандемії. Наприклад, однокімнатна квартира в новобудові з гарними меблями, зі всією побутовою технікою могла коштувати до 10 тисяч гривень в місяць (ред.– говорить про 2019 рік), то зараз ця оренда близько 7500-8000 гривень. Це середня тенденція по місту», – аналізує вона.

Ірина Яремко додає, що головними факторами у виборі житла є фінансові можливості та локація. Студенти частіше зупиняються на варіантах, розташованих ближче до навчальних закладів. Натомість люди, які працюють і мають стабільну зарплату, хочуть якісну квартиру в хорошому будинку, з новим ремонтом, меблями та побутовою технікою. Такі віддають перевагу новобудовам.

Експерти прогнозують, що у найближчі місяці ціна на орендоване житло у Львові різко зростати не буде. Зрештою, «падіння» вартості можливе у випадку великої пропозиції та малого попиту, інфляції або ж введення локдауну.

На сьогодні ціна оренди у Львові зросла на 10-15% у порівнянні до аналогічного періоду торік. Загалом серпень є найдорожчим періодом протягом року для оренди квартир, тоді як липень і лютий вважають «несезонними».

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!