Розіграш на мільйон. «Опора» проаналізувала передвиборчі перегони на Львівщині

1786 0
Кандидати та партії на Львівщині продовжують проявляти «виборчу благодійність», кажуть в «Опорі».
Фото: Голос

Фото: Голос

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки кандидати на Львівщині дотримуються виборчого кодексу. Вони зафіксували низку заходів, які розцінюють як «виборчу благодійність». 

Приміром, батько кандидата на посаду міського голови Дрогобицької територіальної громади Артура Лагодича хоче розіграти 1 мільйон гривень серед тих, хто візьме участь у виборах 25 жовтня. Благодійний фонд кандидата на посаду очільника Дрогобицької територіальної громади Андрія Веселого роздав 1000 літрів антисептика та близько 40 000 масок для шкіл та садочків. 100 тисяч гривень на пам’ятник з мармуру виділив кандидат на посаду Золочівського міського голови Ігор Бартків. Також «Європейська  Солідарність» та ВО «Батьківщина» проводять медичні огляди для людей.

Читайте також: Чи пускатимуть на дільниці 25 жовтня виборців із температурою. Пояснення ЦВК

В «Опорі» промоніторили, що Ірина Бек, яка є кандидаткою у депутати до Львівської міської ради від Української Галицької Партії, висаджувала клени і анонсувала у різних районах висадити кілька десятків кленів та платанів.

Ключі від нової квартири у Жовкві вручив ветерану війни заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Холод, який є кандидатом у депутати до Львівської обласної ради від партії «Слуга народу» (балотується першим номером у територіальному виборчому окрузі №3, до складу якого, зокрема входить Жовківська міська територіальна громада). Вартість квартири 759 тисяч гривень з державного бюджету. 

Також чинний міський голова Буська Ростислав Сліпець разом із кандидатами в депутати до Буської міської ради від ВО «Батьківщина» Марією Гаєвською та Богданом Пасічником подарували футбольну форму для команди села Побужани. 

Водночас до Храму Архистратига Михаїла у селі Підгородне Золочівського району кандидат на посаду міського голови Золочівської міської територіальної громади Ігор Бартків, який під час спілкування з виборцями розповів, що долучився до виготовлення пам’ятника всім визволителям, хто загинув за Україну. На нього Бартків виділив 100 тисяч гривень. Меморіал встановлять у селі найближчим часом.

Читайте також: Що обіцяє Садовий зробити для Львова. Аналіз програми

Захід «Солідарні Серця» у Самбірському районі провів 27 вересня осередок партії «Європейська Солідарність». Керівник молодіжної організації партії Назарій Монастирський та його заступник лікар-терапевт Назарій Кучварський організували медичну допомогу людям похилого віку. Охочим вимірювали тиск, температуру. Цього ж дня аналогічну акцію «Солідарні Серця» провели у місті Стрий в громадській приймальні партії «Європейська Солідарність». Її координував, а також запрошував мешканців міста виміряти тиск кандидат у депутати до Стрийської територіальної громади Володимир Кам'янка. Також осередок «Європейської Солідарності» у Стрию організував змагання з автомодельного спорту.

З нагоди Дня батька в селі Рогізно, що на Самбірщині, відкрили та освятили дитячий майданчик. На святі були голова територіальної громади Григорій Чухрай та депутат Львівської обласної ради Володимир Кужидло (фракція «Європейська Солідарність»). Кошти на співфінансування проєкту збирали жителі з усієї громади. У дописі зазначається, що депутат обласної ради Володимир Кужидло подарував дітям м’ячі та розповів про плани в побудувати у центрі села волейбольний майданчик.

Читайте також: Що обіцяє Синютка зробити для Львова. Аналіз програми

24 вересня голова Стрийської районної ради Роман Козак (тепер зареєстрований кандидатом на посаду міського голови Стрия) подарував студентці Стрийського фахового коледжу Львівського національного аграрного університету велосипед.

Представники «Європейської Солідарності» міста Золочів Мар’ян Ковальський та Василь Задорожний 21 вересня завітали до Білокам’янського навчально виховного комплексу і привезли з собою сітки для волейболу, настільного тенісу, ракетки, футбольний та баскетбольний м’ячі. Вони є кандидатами у депутати до Золочівської районної ради.

У вересні міський голова міста Миколаєва Андрій Щебель організував для закладу дошкільної освіти «Журавлик» поїздку на водоспад  Кам'янка. На місцевих виборах Щебель знову кандидує на цю посаду як самовисуванець.

У Львові до тижня здоров'я активісти «Батьківщини» разом з медиками та волонтерами вимірювали тиск охочим львів'янам.

Також у вересні Благодійний фонд Родини Веселого роздавав антисептики та захисні маски для педагогів, школярів, дошкільнят. Впродовж 14-17 вересня їх отримали близько 13 навчальних закладів. «Загалом у ході благодійної акції для потреб освітніх закладів Дрогобицької громади волонтери Фонду передали понад 1000 літрів сертифікованого антисептика та близько 40 000 масок»,  зазначив на своїй сторінці у соціальній мережі Веселий. Він є кандидатом на посаду Дрогобицького міського голови. 

Читайте також: Новий рядок у паспорті та єдиний транспорт. Що буде у Львівській ОТГ

В «Опорі» нагадують, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Також раніше в «Опорі» повідомили, що у Львові дві партії під виглядом опитувань збирали персональні дані мешканців.

Нагадаємо, що 25 жовтня в Україні відбудуться чергові вибори у місцеві ради уже за новим законодавством та на новій територіальній основі. Зокрема, вперше мають обирати депутатів та голів ОТГ та райрад.

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!