Мешканцям Львівщини можуть запропонувати додаток для е-квитка, зроблений росіянами

1932 0
Цей же видавець o-city.com пропонує застосунки для оплати проїзду у Киргизстані, Саудівській Аравії та ще кількох країнах.
фото: смарт тикет технолоджи

фото: смарт тикет технолоджи

Компанія-інвестор ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», що перемогла у конкурсі на впровадження е-квитка у приміському та міжміському транспорті Львівщини, пропонує користувачам застосунок SmartTicket City, видавцем якого є o-city.com. Такий додаток уже є частиною впровадження безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті у Черкасах. Встановивши його на свій телефон, можна придбати електронний квиток з QR-кодом, який прикладатиметься до валідатора для зчитування інформації.

Цей же видавець o-city.com пропонує застосунки для оплати проїзду у Киргизстані, Саудівській Аравії та ще кількох країнах. На веб-сайті видавця можна дізнатись, що це «платформа» або «інноваційне рішення для автоматизованої оплати проїзду у транспорті, розроблене компанією BPС, що надає послуги обробки платежів банкам і має понад 350 клієнтів у понад 90 країнах світу». Товарний знак O-City by bpc, за дaними Global Brand Database, зареєстрований на швейцарську компанію SmartVista AG. SmartVistа є назвою ключового програмного продукту компанії BPC, створеного ще у 2000 році для обробки карткових платежів банками.

Читайте також: Як у Стрию впровадили е-квиток і до чого тут Львів

Назва BPC чи bpc, як скорочення, походить від назви російської компанії ЗАО «Банковский производственный центр» (ЗАО БПЦ), заснованої у Москві у 1995 році російським підприємцем Анатолієм Логіновим. У 2012 році Логінов, ймовірно, цілком перереєстрував свій бізнес з росії до Швейцарії шляхом ліквідації російського ЗАО БПЦ і заснування у Швейцарії BPC AG i SmartVista AG.

В Україні BPC працює з 2004 року через ТОВ «БіПіСі Україна» (спочатку компанія називалась «Банківський виробничий центр – Україна»). За даними аналітичної системи YouControl, єдиним засновником ТОВ «БіПіСі Україна» є компанія з Нідерландів BPC NL B.V., а кінцевими бенефіціаром – громадянин Мальти Анатолій Логінов.

Додамо, що напередодні Tvoemisto.tv з'ясовувало, хто впроваджуватиме електронний квиток на Львівщині та до чого там російський бізнес. Зокрема, із сервісу з даними про митні операції ImportGenius ми дізнались, що компанія «Реноме-Смарт»  (яка забезпечує постачання, встановлення, налаштування і сервіс валідаторів у ТЗ та є партнерами «Смарт-Тикет Технолоджи») імпортувала валідатори марки Vendotek через білоруського посередника ООО «Туссон» у 2020-2021 роках. Так, >;Tvoemisto.tv очікує на відповідь управління транспорту та зв’язку Львівської ОВА, де нам обіцяли прокоментувати ситуацію про імовірну співпрацю інвестора з країною-агресором після низки нарад. 

Що відомо про е-квиток на Львівщині і як він може змінити перевезення в області

На впровадження е-квитка для пільговиків у громадському транспорті на Львівщині ще у 2020 році виділили 7 млн грн, однак система так і не запрацювала повноцінно станом на 2022 рік, як планували. Картка електронного квитка мала стати водночас і єдиним платіжним засобом, і соціальною карткою, в якій облікують всі пільги, оскільки одна людина може одразу мати кілька пільг. 

Цього року лише оголосили конкурс на відбір інвестора, для якого напрацювали 100-бальну оцінку пропозицій. Найперше – це термін впровадження монтажу обладнання та термін дії інвестиційного договору: чим коротшим мав бути термін реалізації автоматизованої системи у приміських та міжміських автобусах, що запропонує інвестор, тим більшою кількість балів для нього. Попередньо внесок для інвестора мав становити орієнтовно 2 млн євро, а після визначення переможця хотіли розпочати облаштовувати обладнання в автобусах. Заключне засідання з відбору компанії-інвестора відбулося у понеділок, 21 листопада. Окрім ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи», яка перемогла у конкурсі, за можливість впроваджувати е-квиток на Львівщині змагалися: ТОВ «МД Софт», ТОВ «Гіс-Сервіс», ТзОВ «Ізі софт» та ТзОВ «Центральний маршрутизатор». Тепер з переможцем тендеру Львівська ОВА має підписати договір.

Читайте також: На якому етапі впровадження е-квитка у Львові і коли запрацює безготівкова оплата

У Львівській ОВА акцентують на тому, що область стане першою, де в Україні впровадять е-квиток. Система мала би допомогти скласти облік пасажирів, визначити пасажиропотік у транспорті на Львівщині та надалі скорегувати кількість маршрутів за потреби. 

«Дійсно, це дозволить нам оплачувати за проїзд будь-якою карткою, в тому числі пільговою. Також будемо мати чіткий облік пасажирів, який наразі відсутній. Ми не знаємо, скільки пільгових категорій проїжджає, кожна громада не до кінця розуміє, скільки в них пільговиків користуються транспортом. Крім того, ми зможемо зрозуміти пасажиропотік між населеними пунктами, щоб надалі правильно скоригувати маршрутність, зокрема збільшити чи зменшити кількість автобусів», – пояснював раніше заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

Він додав, що на початку впровадження для пасажирів, які не матимуть змогу платити безкотівковим способом, буде можливість оплатити проїзд готівкою, але з обов’зковою видачею квитка.

Як уточнив у коментарі Tvoemisto.tv Юрій Бучко, для запровадження е-квитка на приміські та міжміські перевезення потрібно близько 30 мільйонів гривень. Так оцінює інвестицію компанія-переможець. Вона отримуватиме 10% комісії від вартості електронного квитка. Валідатори планують встановити у всіх автобусах, загальна кількість яких становить 1 050 одиниць. Один валідатор, за словами посадовця, коштує від 700 євро. Так, загалом реалізація цього проєкту може зайняти орієнтовно 6 місяців. 

Дмитро Борисов

Ольга Коваль

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!