Smart Lviv: що зміниться в системі водопостачання

2498 0
Tvoemisto.tv з'ясувало, які зміни планують у ЛКП «Львівводоканал» вже найближчим часом.

У ЛКП  «Львівводоканал» працюють із вирішенням питання втрат води. Загалом, як повідомив у розмові із tvoemisto.tv заступник директора з питань економіки Дмитро Манькович, водоканал Львова отримує лише 45% коштів за викачану зі свердловин та поставлену до Львова воду.

Решта води, тобто 55%, які поступають до Львова, –  це так звані «втрати», куди входять витоки (основна їх частина –це підземні витоки, яких не видно на поверхні), крадіжки користувачів (якщо лічильник «Львівводоканалу» на вході у багатовкартирний будинок фіксує постачання у будинок 100 метрів кубічних води, то сума показів усіх лічильників води мешканців становить лише 70 метрів кубічних), а також «зникнення» води, яку подають на підприємства теплоенерго.

Щоби вирішити питання підземних втрат, потрібно обладнати мережі «Львіводоканалу» системою датчиків, які б допомогти виявити підземні витоки, а відтак – і ліквідувати їх. Це допоможе зменшити кількість втрат близько на 30%. Утім, така система обійдеться у 2 млн євро. Як варіант також – замовлення такої системи у науковців «Львівської Політехніки». Таким чином вдасться зекономити кошти, утім, процес виготовлення триватиме довше. «Після того, як ми матимемо таке обладнання, знадобиться 2-3 роки для того, щоб ліквідувати витоки», - каже Дмитро Манькович.

А от отримати усі кошти за воду, яку постачають підприємствам теплоенерго вдасться, встановивши лічильники на вході у ці підприємства. Сьогодні щодо цих нововведень ідуть переговори із Львівтеплоенерго.

Усі ці нововведення, переконує працівник «Львівводоканалу», дозволять не піднімати ціну на воду для споживачів, а також вкладати кошти у покращення якості води. Щоправда, про які саме покращення якості води ідеться, Дмитро Манькович не відповів. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!