Руйнівники міфів: Уляна Супрун про фрукти

4036 0
Українцям розповіли про користь від вживання фруктів.
фото Молодий буковинець

фото Молодий буковинець

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун продовжує розвінчувати популярні міфи про здоров’я та звички українців. У себе на Facebook вона опублікувала пост про найпопулярніші міфи щодо вживання фруктів.

Міф: фрукти треба їсти до обіду

Порада, яку часто можна зустріти на сторінках глянцевих жіночих видань. Начебто після 14:00 вживання фруктів призводить до підвищення вмісту цукру в крові та уповільнення метаболізму. Через це існує ризик набрати зайву вагу.

Будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищувати рівень цукру в крові. Але немає жодних доказів того, що рівень цукру підвищується швидше до 2-ї години дня, ніж будь-який інший час доби. Якщо зміни є, то вони дуже незначні. Так звана швидкість метаболізму залежить від інтенсивності роботи м’язів, їхньої частки у вазі, віку та роботи ендокринної системи. Тому немає причини відмовлятись від фруктів в другій половині дня з остраху набрати зайві кіло.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Міф: фруктів можна їсти скільки завгодно.

Фрукти дуже корисні, але, як і в багатьох речах, тут має бути міра. Фрукти також містять цукор –  фруктозу чи цукрозу. Фрукти корисніші за солодощі, бо крім цукру містять ще вітаміни, актиоксиданти та клітковину, і багато води.

Фруктоза засвоюється не так швидко, як, наприклад, цукроза. Тому може довше засвоюватися в кишківнику. Там її споживають бактерії, від цього утворюються гази. Тому якщо ви з’їсте кілограм груш чи винограду - ризикуєте отримати не лише забагато калорій, але й здуття. Є люди, які взагалі нездатні засвоювати фруктозу. Але також це не означає, що треба переходити на ягоди, бо таке передозування може загрожувати закрепом через велику кількість шкірки та кісточок.

Міф: фрукти потрібно їсти на порожній шлунок та не змішувати з основним прийомом їжі.

У цього міфу є два аргументи: вживання фруктів з їжею уповільнює травлення, що призводить до появи дискомфорту та здуття, та зменшує їхню користь.

Наша травна система більш ніж готова перетравлювати й поглинати поживні речовини з фруктів, незалежно від того чи ви з’їли їх натще чи разом з їжею. Хоча фрукти можуть сповільнити процес евакуації їжі зі шлунку, це не означає гірше травлення. Навпаки, ви довше будете почуватися ситим.

Читайте також: Чому самотність шкідлива для здоров'я. Пояснює МОЗ

Наукових доказів, що споживання фруктів окремо від їжі впливає на травлення, не існує. Навпаки, вітамін С та кислоти, яких багато у фруктах, допомагають засвоювати залізо та інші мікроелементи із їжі.

Важливо пам’ятати, що фрукти мають бути стиглі, незіпсовані, добре вимиті питною водою, а ваші руки – чистими. Кісточки і шкірки краще не їсти. Тому їсти фрукти на десерт – хороша ідея, оскільки вони містять волокна, які краще насичують та допомагають залишатись ситими протягом дня.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!