Рятувальники попереджають про лавини у Карпатах

1542 0
Сніголавинна небезпека сягатиме ІІІ-го рівня.
фото ілюстративне: соцмережі

фото ілюстративне: соцмережі

У горах Львівської області очікують сходження лавин. Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

«За даними Укргідрометцентру, 7 січня, через снігопади та хуртовини, у високогір'ї Івано-Франківської та Закарпатської областей та у горах Львівської області очікується значна сніголавинна небезпека (ІІІ рівень)», – ідеться в повідомленні рятувальників.

При сходженні лавини рятувальники радять дотримуватися таких правил:

– Під час катання в горах у жодному разі не можна слухати музику в навушниках, адже ви не почуєте гул від сходження снігового покриву. А це ж додатковий час, який може стати для вас рятівним;

– Пам'ятайте, паніка – це ваш смертельний ворог. Якщо ви побачили сходження лавини, то варто різко збільшити швидкість руху і пологою дугою піти в найближчу безпечну сторону, адже не на всіх ділянках гори кількість снігу сходить однаково. Стрибок вліво або вправо – і ви врятовані. За можливістю можна заховатися за скелю або дерево і лягти на землю.

– Якщо піти від лавини не вдалося, потрібно відразу ж позбутися рюкзака, лиж і палиць, борда. Необхідно захистити голову руками, притиснути коліна до живота, лягти за рухом лавини і дихати через одяг.

– Коли лавина почала зносити, потрібно намагатися виконувати плавальні рухи, створивши простір навколо обличчя та грудної клітини. Це допоможе диханню, коли зупиниться снігова лавина.

– Після зупинки лавини потрібно максимально розсунути руками сніг біля обличчя, зробивши «повітряний мішок», захищаючи руками грудну клітку, щоб при змерзанні снігу зберегти її рухливість.

– Не дозволяйте собі заснути, і пам’ятайте про те, що вас шукають і врятують впродовж деякого часу.

Додамо, що у Львові на Різдво буде сніжно та морозно, а на дорогах можлива ожеледиця.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!