Ринки можуть запустити 1 травня та українських заробітчан не пускають y Фінляндію. Головне за ніч і минулу добу

5139 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Галінфо

Фото: Галінфо

Ринки запрацюють? Продовольчі ринки будуть працювати при наявності у всіх продавців і покупців медичних масок, а на входах до ринку буде здійснюватися температурний скринінг. Як заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, відповідну постанову планують розглянути на найближчому засіданні уряду.

А прем’єр Шмигаль каже, що йдеться про відкриття 281 продовольчого ринку по всій території України, які зможуть функціонувати в режимі не гірше, ніж супермаркети. «Тобто з дотриманням жорстких санітарних норм, порушення яких будуть суворо каратися, аж до закриття роботи ринків на певний період», – повідомив він.

У свою чергу президент Зеленський у своєму відеозверненні уточнив, що продуктові ринки можуть запустити в роботу уже цієї п’ятниці.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко уже підписав умови, які висунуло Мінздоров’я для запуску роботи ринків в умовах карантину. За його словами, постанову планують прийняти у середу, 29 квітня.

Читайте також: Львівські ресторатори просять дозволити роботу літніх майданчиків

Ляшко додав, що контролювати роботу ринків та виконання ними вимог буде Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. «Щодня буде надаватися дозвіл на роботу наступного дня. Якщо ринок порушить правила – наступного разу він зможе відкритись та здійснювати свою діяльність тільки через тиждень», – додав він.

А у Чернівцях виконком міськради після пікету місцевих підприємців ще вчора прийняв рішення, яким дозволив роботу продовольчих ринків на території міста за умови дотримання протиепідемічних заходів.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу у 10 нових пацієнтів позитивний результат тесту на коронавірус – разом 358. Вилікувалося – 57 осіб, померло 12 осіб.

Львів виділить зі свого бюджету по 20 тисяч гривень 27 місцевим лікарям, що захворіли на коронавірус.

У Центрі громадського здоров’я однією із ймовірних причин масового зараження українських медиків називають недостатнє забезпечення медперсоналу засобами індивідуального захисту та неправильне користування ними.

Станом на 27 квітня в Україні COVID-19 підтверджено у 1749 медпрацівників, що становить 19,4% від усіх підтверджених випадків. Тобто, фактично кожен п’ятий інфікований в Україні – працівник медзакладу.

Читайте також: Пережити епідемію. Що робити, якщо ви захворіли на коронавірус

Загалом в Україні за добу 392 нових хворих на коронавірус. Загальна кількість 9009 пацієнтів. Зростає позитивне співвідношення тих, хто одужав – 864, над померлими від COVID-19 – 220 особи. Антилідери все ті ж: Чернівецька область (1375), місто Київ (1220), Івано-Франківська (761), Тернопільська (612) області.

Світ – Велика Брианія – Італія. У Британії найменша кількість померлих від коронавірусу за місяць – 360 проти 413 попереднього дня, ще раніше – 813.

А в Італії за останню добу зменшилася кількість нових випадків зараження коронавірусом, також зменшується число пацієнтів в реанімації. Відповідно, 1730 нових випадків (днем раніше 2244) та 1956 осіб  (на 53 менше, ніж напередодні).

У ВООЗ кажуть, що пандемія завершиться нескоро та занепокоєні зростанням кількості хворих на COVID-19 у Африці, Східній Європі, Латинській Америці та деяких країнах Азії.

Українських заробітчан не випускають? Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник Tvoemisto.tv заявив, що попит на українських заробітчан у Європі тільки зростатиме. За його словами, зараз за кордон можуть поїхати лише ті українці, хто мають діючи робочі візи, або в такі країни, як Польща, Словаччина, Угорщина, де відповідні робочі документи можна оформити на місці. Але при цьому потрібно організувати самим собі транспорт.

Читайте також: Чиновників ЛОДА підозрюють у привласненні грошей під час будівництва амбулаторії

Разом з тим, у Фінляндії можуть відмовитися від українських сезонних робітників. Зазначається, що країна погодила прибуття для сезонних робіт 1500 українських сезонних працівників у цьому році. Наразі у Фінляндію прибули лише близько 200 з них, і є побоювання, що решті не дозволять приїхати, повідомляє місцеве видання Yle.

«Ми не зможемо більше залучати людей з України, принаймні, найближчим часом. Нам потрібні швидкі рішення, тому що скоро розпочнеться весняний збір врожаю», – сказала постійний секретар міністерства сільського господарства Яана Хусу-Калліо.

Насправді формального рішення про таку заборону немає, але вона діє іншим чином – через дозволи на чартерні рейси.

Посол Естонії в Україні Каймо Кууск у коментарі естонському виданню ERR розповів, що Фінляндія цієї весни планувала привезти з України близько 14 000 заробітчан, але зараз український уряд призупинив чартерні рейси.

Читайте також: Із 12 травня в Україні планують відновити автобусне й залізничне приміське та міжміське сполучення

«Були тривалі перемовини, і в підсумку Фінляндії вдалося переконати Україну. Але після доставки перших 200 людей у Гельсінкі уряд України призупинив подальші чартерні рейси», – розповів він.

Попередньо Польща теж планує організувати чартерні рейси для перевезення сезонних робітників з України, адже немає кому збирати врожай. Зокрема, у травні досгигають спаржа та полуниця. Наразі ідеться про перевезення 200 українців у Вроцлав.

«Антиколомойський» закон. Фінансовий комітет ВР опрацював понад 16 тисяч правок до «антиколомойського законопроєкту» та запропонував ВР ухвалити закон – за це рішення проголосували 18 із 32 депутатів.

Серед тих, хто був проти, утримався або був відсутній – 7 «Слуг народу», 3 – ОПЗЖ, 2 – «За Майбутнє» і по 1 – «Батьківщина» та «Довіра».

За словами «Слуги народу» Давида Арахамії, закон про банки можуть розглянути у Раді не раніше 10-11 травня.

Життя відновлюється. Дива в Україні знову не сталося – 500 тис. робочих місць ще досі у мріях уряду, заробітчани повертаються збирати врожаї,  а ті українці, що залишилися вимагають від влади адекватних рішень. Гарного Вам дня!

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!