Тиждень з Covid-19: на 32% зросла кількість щеплених першими дозами на Львівщині

1668 0
Кількість зайнятих хворими ліжок у лікарнях наближається до пікового рівня весняної хвилі.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

На Львівщині понад 95% хворих на коронавірус хворіють Дельта-штамом. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров’я США (CDC), нещеплені люди мають в 11 разів вищий ризик померти від цього більш заразного й небезпечного штаму. Тим часом у Львові та області кількість смертей і госпіталізацій продовжує рости. 

Госпіталізації хворих на Covid-19 та смертність зросли швидше, ніж підтверджені діагнози у нових хворих, а попит на вакцини від Covid-19 значно зріс після запровадження нових вимог до роботи сфери послуг. Кількість зайнятих хворими ліжок у лікарнях наближається до пікового рівня весняної хвилі. Tvoemisto.tv проаналізувало найважливіші показники в контексті пандемії Covid-19 за минулий тиждень. 

Вакцинація

Минулого тижня через нові вимоги до роботи усієї сфери послуг у Львові та області, які передбачають обов’язкову вакцинацію усіх працівників, попит на вакцини значно зріс. За тиждень на 32,26% зросла кількість мешканців області щеплених першими дозами (з 23 794 gо 31 471 за минулий тиждень проти попереднього). Загалом від 11 до 17 жовтня на Львівщині зробили 53 143 щеплень (і першими, і другими дозами). Кількість усіх використаних доз за тиждень зросла на 22,8%. У п’ятницю, 15 жовтня, в області встановили новий рекорд – за день зробили 14 899 щеплень (обома дозами).

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

Кількість щеплених минулого тижня могла бути ще більшою: через вихідний у День захисників та захисниць України частина бригад, що роблять щеплення, не працювала. 

 

 

 

Станом на 18 жовтня у Львівській області повністю вакцинованими від Covid-19 є приблизно 15,24% мешканців. За цим показником Львівщина займає, як і тиждень тому, 13-те місце в Україні. У першій п’ятірці, як і раніше – Київ, Київська, Полтавська, Черкаська та Дніпропетровська області.

У Львові станом на 18 жовтня, за даними пресслужби Львівської міської ради, одну дозу вакцини від Covid-19 отримали майже 215 тис. осіб, дві дози – 165 тис. осіб. Невідомо, чи всі вони є львів’янами, але навіть якщо так, то це означає, що частково вакцинованими від Covid-19 є менше 29% львів’ян, а повністю вакцинованими – трохи більше 22% львів’ян.

Переглянути, якими вакцинами щепили львів’ян та мешканців Львівщини протягом усієї вакцинальної кампанії, можна на графіку нижче.

 

 

 

Захворюваність

За тиждень від 11 по 17 жовтня на Львівщині 5647 хворим підтвердили діагноз Covid-19. Це зростання лише на 1,86% порівняно з попереднім тижнем (тоді хворих виявили 5 544). Поки що кількість підтверджених діагнозів ще не досягла пікових значень з початку квітня цього року, коли за тиждень могли реєструвати понад 8 тис. нових хворих.

Читайте також: Шестеро мешканців Львівщини мають підозру на штам «Дельта». Що відомо

Більшу кількість підтверджених діагнозів, ніж на Львівщині, отримали за минулий тиждень лише у Харківській (9 845 нових хворих), Одеській (7 692 нових хворих) та Дніпропетровській (6 946) областях. З урахуванням чисельності населення, на тлі інших регіонів на Львівщині із захворюваністю складна ситуація, але не настільки як у Чернівецькій, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Житомирській, Одеській, Сумській, Рівненській та Хмельницькій областях.

 

 

 

Госпіталізації

За минулий тиждень (від 11 до 17 жовтня) лікарні області прийняли на 13,14% більше нових хворих з підозрою на Covid-19 або підтвердженим діагнозом – 1 774. За попередній тиждень (від 4 до 10 жовтня) нових хворих у стаціонари прийняли менше – 1 568.

Погані новини: у перший день минулого тижня (11 жовтня) лікарні прийняли 346 нових хворих, 13 жовтня – 318 нових хворих, 15 жовтня – 348 нових хворих. Такі стрибки (понад 300 нових госпіталізацій за день) раніше мали місце лише в окремі дні кінця березня – початку квітня цього року. 

Читайте також: «Провакцинувалися навіть ті, хто був проти». Як працює сьогодні центр вакцинації у «Форумі»

Наприкінці минулого тижня кількість зайнятих ліжок зросла до 2817 (станом на вечір 17 жовтня, неділю), а у попередню неділю, 10 жовтня, зайнятих ліжок було лише 2343. Іншими словами, за тиждень кількість зайнятих ліжок зросла на 20,23%. Нагадаємо, що під час весняної хвилі на Львівщині найбільша кількість зайнятих одночасно ліжок була 11 квітня – 3434.

 

 

 

За кількістю хворих у стаціонарах (на кінець доби 17 жовтня) Львівщина є на четвертому місці в Україні після Дніпровщини, Харківщини та Донеччини. Водночас із кількості нових госпіталізацій за тиждень на 100 тис. мешканців зрозуміло, що ситуація у Харківській, Херсонській, Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській та Житомирській областях може бути набагато гіршою, ніж на Львівщині.

Смертність

Кількість оприлюднених смертей від Covid-19 зросла за минулий тиждень (133) у порівнянні з попереднім тижнем (117) на 13,7%. Смертність є зараз вже приблизно на рівні першої половини квітня цього року (весняна хвиля), і, ймовірно, буде далі зростати з огляду на збільшення госпіталізацій та кількості людей, що хворіють. Поки що смертність за тиждень ще не перевищила пікових значень, які були у квітні цього року (176 зареєстрованих померлих за тиждень від 12 до 18 квітня цього року)

 

 

 

Більше ніж на Львівщині смертей від Covid-19 за минулий тиждень зареєстрували лише на Харківщині (186), Одещині (186), Дніпровщині (160), Запоріжжі (154) та Херсонщині (142). Якщо ж рахувати кількість смертей на 1 000 осіб, то найвищою була смертність від Covid-19 минулого тижня у Херсонській, Чернівецькій, Сумській, Запорізькій та Житомирській областях. 

Читайте також: Перший день нових карантинних правил у Львові. Фоторепортаж з центральних ринків

Актуальну інформацію про поширення коронавірусної хвороби у регіонах та перебіг вакцинальної кампанії можна отримати за цим посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!