«Творимо зміни у місті своїми руками». Фоторепортаж з облаштування сенсорного саду для тварин

3316 0
Це перший такий парк не лише у Львові, а й в Україні.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львові, в межах Х ювілейної Майстерні міста, почали облаштовувати сенсорний парк для вигулу собак. Організатори зазначають, що це перший такий парк не лише у Львові, а й в Україні. 

Ця локація є однією із 24 подій Майстерні. Ідея Сенсорного саду з’явилася під час відбору ініціатив, який оголосив Інститут міста у травні. Свої пропозиції могли подати як ГО, так і звичайні мешканці. Менеджери відібрали найцікавіші із них, серед яких була ідея Ольги Кирилович із Dog-Friendly City та запропонували фінансування проекту від ЛМР та GIZ Ukraine. 

«Інститут міста має великий досвід співпраці з громадськими організаціями. Ми допомагаємо будувати зв'язки між владою міста, бізнесом, ГО та громадою. Все для того, щоб дати можливість мешканцям впливати на розвиток міста та пробувати власноруч творити зміни. Це і є партисипативні практики, які щороку ініціює проект Майстерня міста», – зазначає Дмитрій Шевченко, організатор Майстерні міста.

Рослини та необхідний реманент був закуплений за кошти GIZ Ukraine, а грунт і доставку профінансував Інститут міста,  який цього року оголосив конкурс ідей. Пропозиція Ольги Кирилович була однією із чотирьох, які перемогли та отримали фінансування на «тверді» результати – зміни, які спрямовані на покращення простору у громаді та залишаються для користування мешканцями міста.

«Мені як менеджеру Інституту міста особливо подобається працювати з ідеями, які ще ніколи не були втілені в Україні. Ми допомогли реалізувати цю ініціативу, але найскладніше попереду. Мета Майстерні міста у тому, щоб розвинути у мешканців розуміння, що вони можуть творити якісні зміни своїми руками. Тому цього року ми акцентуємо важливість побудови зв'язків між мешканцями, активістами, владою та бізнесом для того, щоб в майбутньому вони самотужки могли впроваджувати схожі зміни», – зазначив Юрій Самборський, організатор Майстерні міста.

Допомогти висаджувати спеціальні рослини на вигульному майданчику прийшли учасники Майстерні міста та львів’яни на волонтерських засадах. Дехто – із дітьми або ж своїми домашніми улюбленцями.

«Я прийшов в ЛКП «Лев» із собакою до ветеринара і побачив, що тут відбуваються такі роботи. Вирішив теж взяти участь і допомогти», – каже львів'янин Тарас, який прийшов сюди разом зі своїм улюбленцем з оригінальною кличкою ВВ8 (Бі-бі-вісім. - ред).

Читайте також: У Львові знову можна чіпувати собак безкоштовно. Графік і локації

До слова, висаджені рослини ознакували іменними табличками волонтерів. І ВВ8 теж тут має «свою» тую.

 

За словами організаторів локації Майстерні міста, тут планують висадити різноманітні рослини: лаванду, чебрець, м’яту, звіробій, валеріану, березу, туї. Окрім рослин, які позитивно впливають на чотирилапих у саду, облаштувати територію з різними видами покриття – піску, гравію, кори дерев. Адже такі тактильні відчуття добре впливають на собак, які мають фобії чи страхи. 

 

«Мало хто знає, що собаки можуть гризти березову кору. Так вони займаються самолікуванням. Також цікавим є факт, що чорнобривці приваблюють тривожних собак, і вони за допомогою цих рослин долають стрес. А чебрець – природній протипаразитарний засіб. Базилік знімає біль в собак, які страждають на артрит. До того ж, для собак запахи – це цілий всесвіт, адже в них набагато гостріший нюх», – розповідає ідейна організаторка сенсорного парку та координаторка проєктів в Dog-Friendly City Ольга Кирилович.

 

Ольга зазначає, що вперше прочитала про таку практику на сайті одного благочинного фонду Британії, який займається саме зоозахистом. У цій організації спробували перенести практику сенсорних парків, які існують за кордоном для людей, на облаштування територій для вигулу собак. І помітили позитивну динаміку – собаки стали по-іншому поводитися і їм це пішло на користь.

Координаторка проєкту каже, що вперше прочитала про таку практику на сайті одного благочинного фонду Британії, який займається саме зоозахистом. У цій організації спробували перенести практику сенсорних парків, які існують за кордоном для людей, на облаштування територій для вигулу собак. І помітили позитивну динаміку – собаки стали по іншому поводитися і їм це пішло на користь.

«За кордоном таких парків є багато. І не лише для тварин, а й для людей. Це парк, де є різні види рослин, покриття, різноманітні стимулятори. Сенсорний – означає, що він має активізувати всі органи чуття, тобто зір, нюх, смак, тактильні відчуття. Це вважається дуже корисною терапією для психіки», – розповідає волонтерка Ольга Кирилович.

Зараз це експериментальний проєкт. Навесні подивляться, як сад переживе зиму. Тож, ймовірно, мешканці матимуть змогу досадити ще інші рослини, такі як: базилік, валеріана, гербера, горох, звіробій, календула, лаванда, чебрець, чорнобривці, ячмінь.

Нагадаємо, що Майстерня міста триває у Львові з 26 по 30 серпня. Цьогоріч 24 події та 9 локацій об'єднані у КВЕСТ, а головним призом для того, хто здобуде перше місце, стане електричний самокат від ІТ-компаній Intellias. Друге і третє місця передбачають сертифікати по 500 грн від сервісу електросамокатів E-wings. Майстерня міста триватиме до 31 серпня. Вхід вільний

Детальніша інформація на сторінці Майстерня міста у Facebook - https://www.facebook.com/maisterniamista.

 

Анна Чистякова

Фото авторки

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!