Саміт Україна — ЄС відбудеться у Києві на початку лютого

935 0
Раніше саміти відбувалися кожного року почергово в Україні та Брюсселі, проте у 2022 році ця подія не відбулася.

24-й Саміт Україна – ЄС відбудеться третього лютого у Києві. Раніше саміти відбувалися кожного року почергово в Україні та Брюсселі, проте у 2022 році ця подія не відбулася.

Джерело: Громадське, Офіс президента за результатами телефонної розмови президента України та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн

Під час розмови політики домовилися активізувати підготовчу роботу, яка стосується проведення саміту. Окрім цього, глава Єврокомісії запевнила, що ЄС стоятиме пліч-о-пліч із Україною в боротьбі з росією й надалі – до перемоги України. Політики обговорили нові ймовірні постачання зброї Україні і надання Україні 18 мільярдів євро допомоги. 

Читайте також: Що має виконати Україна, щоб увійти до Євросоюзу 

Зеленський сказав, що Києві важливо отримати перші 3 мільярди вже у січні. Також Зеленський і фон дер Ляєн домовилися, що перші 15 млн LED-ламп від ЄС надійдуть в Україну вже у січні.  В Офісі президента запевняють, що глава Єврокомісії під час розмови також «відзначила надзвичайно великий прогрес» у виконанні Україною семи рекомендацій для початку переговорів про вступ до ЄС.

Додамо, що  ці саміти Україна – ЄС проводяться на підставі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, відповідно до якої сторони проводять регулярні засідання в межах політичного діалогу на рівні самітів. Засідання самітів проводяться за участю президента України, президента Європейської Ради та президента Європейської комісії.

Зустрічі в межах самітів надають сторонам можливість на найвищому рівні підбити підсумки співпраці між Україною та ЄС за рік, що минув, визначити пріоритети взаємодії на найближче майбутнє, обговорити розвиток ситуації в Україні та ЄС, а також узгодити позиції щодо актуальних міжнародних питань.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!