СБУ підтвердила особу Героя, розстріляного за слова «Слава Україні!»

1465 0
Остаточно підтвердити дані Героя вдалося після комплексу слідчих дій.
Фото умовне

Фото умовне

СБУ підтвердила особу Героя, розстріляного за слова «Слава Україні!». Ним виявився снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович.

Джерело: Управління СБ України у Львівській області

Остаточно підтвердити дані Героя вдалося після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Також СБУ отримала висновок судової портретної експертизи.

«Це справжній Герой, який, навіть дивлячись в обличчя смерті, продемонстрував усьому світу, що таке український характер і незламність. Саме такі захисники сьогодні боронять нашу землю, а значить – ворог обов’язково буде розбитий. Бо Велика Перемога України складається із героїчних вчинків таких людей, як Олександр Мацієвський. Герою слава! Героям слава! Україні слава!» – зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Він також додав, що спецслужби працюють над ідентифікацією окупантів, які вчинили цей злочин і зроблять усе, щоб ті відповіли за свій вчинок.

Що відомо про Героя

Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області. Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року. Наразі СБУ вживає комплексні заходи для встановлення військовослужбовців рф, які скоїли цей злочин. Досудове розслідування здійснюється за 438 статтею Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Нагадаємо, що у мережі опублікували відео, де російські загарбники розстріляли беззбройного українського військовополоненого. На відео захисник, котрий потрапив у полон окупантів, каже: «Слава Україні». Після цього російські загарбники розстрілюють полоненого. Наразі невідомо, де і коли саме було зроблено відеозапис. На вбивство українського захисника відреагував керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та зазначив, ще це «черговий приклад національної нікчемності» окупантів. Також на відео відреагував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!