СБУ викрила групу інтернет-агітаторів, які поширили фейк про бійку в львівському автобусі

2174 0
Для популяризації фейків про Covid-19 вони активно використовували мережу бот-акаунтів.
Ілюстративне фото: newscientist.com

Ілюстративне фото: newscientist.com

Служба безпеки України в Києві викрила та припинила діяльність групи інтернет-агітаторів, які за гроші з Росії   поширювали в українському сегменті Фейсбук фейковий контент про Covid-19. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Читайте також: У мережі закликають не випускати дітей на вулицю - буде штраф. Але це фейк

Йдеться зокрема й про відео з бійкою, на якому нібито у львівському автобусі на Сихові чоловіка побили та виштовхали з салону через те, що він закашляв. першу відео поширювали у Вінниці, а потім – у Львові. При цьому, кіберфахівці встановили, що цей конфлікт насправді зафіксували значно раніше і він жодним чином не пов’язаний із коронавірусом.

З’ясувалося, що двоє зловмисників виконували замовлення з Росії на публікацію неправдивої інформації про поширення коронавірусу. Правоохоронці кажуть, що вони намагалися спричинити паніку, дискредитувати дій влади та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.   

Для популяризації фейків вони активно використовували мережу бот-акаунтів, недостовірну інформацію цілеспрямовано брали із заборонених російських соцмереж. Завдання ставили замовниками через закриту групу в «Вконтакте», де інтернет-агітатори звітували й про виконану роботу.

Винагорода за протиправну діяльність надходила з гаманців електронних платіжних систем РФ із максимальною анонімізацією замовників. Наразі викриті мешканці Києва визнали свою провину, надали доступ до акаунтів у закритих спільнотах і сприяють виявленню осіб «кураторів».

Нагадаємо, що за період дії карантину Служба безпеки України загалом виявила 81 особу, які поширювали фейки про коронавірус, із них – 6 інтернет-агітаторів, що діяли за завданням російської сторони. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!