Селу на Львівщині повернуть назву, яка була до декомунізації

2555 0
Мармузовичі знову перейменують на Андріївку.
Фото: Галина Терещук / Радіо Свобода

Фото: Галина Терещук / Радіо Свобода

Село Мармузовичі, що в Буському районі на Львівщині, дозволили перейменувати на Андріївку, як воно й називалося до декомунізації. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

Читайте також: На Львівщині перейменували два села

За його словами, із села на слухання в комітеті Ради приїхали мешканці, який не погоджуються з перейменуванням села. За інформацією Інституту національної пам’яті, який у 2016 році зініціював перейменування, раніше село називалося на честь місцевого комуніста Івана Андрєєва, тому воно й потрапило під закон про декомунізацію.

Мешканці ж села кажуть, що цього разу хочуть назвати його на честь апостола Андрія Первозваного. Для цього, за словами Дмитра Дубілета, вони провели збори, де підтримали перейменування.

За законом про декомунізацію, повернути селу попередню назву не можна, не змінивши жодної букви, втім комітет Ради майже одноголосно підтримав перейменування Мармузовичів на Андріївку. Тепер перейменування мають підтримати й на сесії Верховної Ради.

Додамо, що село перейменували три роки тому, що майже одразу спровокувало протести мешканців. У жовтні Львівський окружний адмінсуд, як пише Радіо Свобода, зобов’язав Андріївську сільраду змінити назву на Мармузовицьку.

Із 1630 до 1946 року село називалося Ферлиївка, а до цього – Мармузовичі, оскільки в той час селом володіли шляхтичі Ян Мармузовський, Захарій Швартовський, Станіслав Галка та Альберт Вишга. Ян Мармузовський мав прізвище, похідне від назви села, що походить з VIII-IХ століть. А в Андріївку село перейменували вже у 1946 році. 

Читайте також: Перейменування вулиць Львова: як це було і є

У 2016 році село підпало під закон про декомунізацію. Перейменування спровокувало протести мешканців й довгий час сільська рада називалася Андріївською. У жовтні Львівський окружний адмінсуд зобов’язав Андріївську сільраду змінити назву на Мармузовицьку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!