7 європейських країн, де можна дешево навчатись

13654 2
Останні кілька років кількість українських студентів, які віддали перевагу європейській освіті , стрімко зростає. За даними Міністерства освіти України, щорічно в Європу їдуть навчатися до 20 тис. чоловік. Оскільки не всі можуть дозволити собі навчання в престижних університетах Великої Британії, Франції чи Німеччини, вибір української молоді в більшій половині випадків припадає на країни Східної Європи та Прибалтики - там таку ж якісну освіту можна отримати за прийнятними цінами. Крім того, вартість освіти в цих країнах в деяких випадках може обійтися навіть дешевше, ніж в Україні.
фото: photofact.in.ua

фото: photofact.in.ua

Зорієнтуватися в цінах та інших перевагах освіти у Європі нам допомогла директор київської освітньої агенції «Старт Плюс» Анна Уразова. «Якщо порівнювати ціни на освіту в Європі, то, безумовно, найбільш бюджетним варіантом будуть країни Східної Європи та Прибалтики, а саме Польща, Чехія, Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва та Естонія. Саме доступні ціни в першу чергу приваблюють студентів з України. Причому заощадити в цих країнах можна не тільки на навчанні, поточні витрати на проживання, харчування, розваги тощо тут також обходяться значно дешевше», - каже Анна.

В цілому, якщо порівняти пропозиції ВНЗ в європейських країнах, то можна отримати приблизно таку картину:

  • Університети Західної Європи: 15 -20 тис. євро на рік.
  • Університети Східної Європи та Прибалтики: 1-5 тис. євро на рік.

Цифри говорять самі за себе. При цьому така велика різниця присутня тільки у вартості навчальних програм. Якщо говорити про якість освітніх послуг, то тут європейські університети знаходяться приблизно на одному рівні. Всі університетські програми розробляються з урахуванням європейських стандартів освіти та гарантують студентам високоякісну і ґрунтовну професійну підготовку. Диплом будь-якого європейського університету, будь то університет Франції чи Польщі, визнається і цінується у всіх країнах світу.

Особливо цінною буде отримана вища освіта, якщо студент проходив навчання англійською мовою. І це, до речі, є ще однією важливою перевагою східноєвропейських і прибалтійських університетів. У багатьох ВНЗ Польщі, Чехії, Болгарії, Латвії та Литви студентам пропонують навчання за програмами вищої освіти англійською мовою. «Такий тип навчання обходиться трохи дорожче (у середньому на 500-1000 євро на рік), проте з такою освітою вам відкриються двері в усі країни Європейського Союзу», - запевняє Анна.

По суті, навіть під час навчання ви вже можете «намацувати» свій шлях до подальшої кар'єри. Програми вищої освіти передбачають проходження стажування, починаючи з другого курсу університету, при цьому ви можете самі вибрати собі підходяще місце в будь-якій з країн ЄС. У цьому полягає чергова перевага навчання в східноєвропейських і прибалтійських країнах -можливість вільно пересуватися країнами Європи і будувати свою кар'єру вже зі студентської лави.

«При вступі на програми вищої освіти в країнах Європи, студентам, як правило, відкривають довгострокову студентську візу, завдяки якій можна відправитися на стажування в ту ж Францію чи Німеччину. Тут, звичайно ж, все залежить від амбіцій кожного студента, а також його навичок, знань та вподобань», - каже експерт.

До слова про кар'єру та роботу. Законодавство країн Східної Європи та Прибалтики не забороняє іноземним студентам підробляти під час навчання, що додає ще один «плюсик» на користь отримання освіти в цих країнах. Студенти можуть працювати як після занять, так і на вихідних, головне щоб в цілому сума відпрацьованих годин не перевищувала 20 годин на тиждень. На канікулах студентам дозволяється працювати повний робочий день.

Якщо говорити про реальне працевлаштування, а не про підробіток, то тут також є хороші перспективи. У тому випадку, якщо ви все таки вирішите будувати кар'єру в тій країні, в якій проходите навчання, знайти хорошу роботу не складе особливих труднощів. Найсприятливішим варіантом для українських студентів у плані працевлаштування є Польща. Справа в тому, що самі поляки «тягнуться» в пошуках роботи на Захід, звільняючи при цьому вакантні місця для іноземців.

«Польща дійсно займає лідируючі позиції серед українських студентів. У нас кожен третій студент, який їде на навчання за кордон, оформляється в один з польських вишів. Окрім невисокої вартості навчання, їх приваблює саме хороша перспектива щодо працевлаштування. Це дуже важливий момент, тому як, наприклад, знайти роботу в Англії чи Німеччині дуже складно - в першу чергу через неймовірно велику конкуренцію, та й міграційне законодавство цих країн суворіше, так що не всім вдається «закріпитися» там надовго», - пояснює Анна.

Окрім усього перерахованого вище, варто відзначити ще одну важливу перевагу отримання освіти в країнах Східної Європи та Прибалтики - це територіальна і ментальна близькість. Українцям набагато легше адаптуватися до життя в цих країнах, адже багато в чому наші культури, традиції і спосіб життя дуже схожі. Місцеві жителі ставляться до українців як до «своїх», а це гарантує комфортне перебування в країні. Крім того, на канікулах можна з мінімальними часовими та фінансовими витратами з'їздити в Україну, відвідати рідних та друзів.

Отже, проаналізувавши ситуацію, можна сказати, що східноєвропейські та прибалтійські країни дійсно є оптимальним варіантом для отримання європейської освіти, тому що:

  • 1. Вартість навчання в кілька разів дешевше, а якість – висока.
  • 2. Можна проходити навчання англійською мовою.
  • 3. Можна вільно подорожувати Європою та стажуватися в будь-якій країні.
  • 4. Є можливість підробітку під час навчання.
  • 5. Хороші перспективи щодо подальшого працевлаштування.
  • 6. Територіальна і ментальна близькість.



Дізнатися детальніше про освіту у Польщі

Дізнатися детальніше про освіту в Угорщині

Дізнатися детальніше про освіту в Чехії

Дізнатися детальніше про освіту в Болгарії

Дізнатися детальніше про освіту в Латвії

Дізнатися детальніше про освіту в Литві

Дізнатися детальніше про освіту в Естонії

За матеріалами osvita.ua


Читайте також:
17 Травня, 2018 15:53
Марія Я вважала за краще поїхати навчатися в іноземний університет, щоб трохи вивчити іншу мову. Хороші умови в Польщі, тому я вибрала польську Полонійну Академію в Ченстохові. Я чула багато хороших речей про цей університет, і там у мене є колега, який там навчається і дуже задоволений.
13 Березня, 2018 11:27
Gani Вже невдовзі я їду на навчання у Польщу, у Полонійну Академію. Я буду вивчати догляд сестринську справу, ймовірно, матиму деяку практику в лікарні або, можливо, навіть роботу на неповний робочий день. На жаль, для цього необхідне знання мови, але університет гарантує її безкоштовне інтенсивне вивчення.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!