Середня зарплата українця і долар по 32. Перспективи розвитку економіки 2019

4430 0
14 грудня у Львові зібралися банкіри та економісти з усієї України, аби обговорити перспективи розвитку економіки нашої держави у 2019 році. Стратегічна сесія в рамках ForumWest тривала майже шість годин. Tvoemisto.tv занотувало найважливіші її моменти.
Фото: TСН

Фото: TСН

Висновки 2018: зростання ВВП, реальна зарплата та трудова міграція

Для того, аби спрогнозувати розвиток української економіки в майбутньому, спершу потрібно розібратися з висновками 2018-го року. А вони наступні.

По-перше, цього року прискорилося зростання ВВП країни. Якщо за чотири квартали 2017-го ВВП коливалося від 2,8 до 2,2%, то в першому кварталі цього року становив вже 3,1%, а в другому – 3,8%.

По-друге, 50% українського ВВП припадає на 5 основних галузей – це сільське господарство, торгівля, транспорт, добувна і переробна галузі. З них торгівля і переробна промисловість показують високі темпи зростання, а от у добувній промисловості ще з першого кварталу 2016-го року можна спостерігати стабільне падіння. Також в Україні стрімко зростає будівництво.

По-третє, динаміка роздрібного товарообігу, як і динаміка споживання домашніх господарств йде на спад. Серед найпопулярніших домашніх господарств, на думку споживачів, можна виокремити охорону здоров’я та побутову техніку.

З презентації Тетяни Ситник 

За словами експертки Інституту ринкових досліджень Gfk Тетяни Ситник, реальна зарплата в Україні майже сягнула докризового рівня, але надалі вона зростатиме повільніше. Цікаво те, що львівська середня зарплата становить 6 391 грн і є восьмою в Україні, а от Київська – 10 223 грн. При цьому наявний дохід львів’ян склав 3 683 гривні.

Основна причина, яка сьогодні стримує українську економіку – це брак кваліфікованих кадрів. 1,3 млн українців – це трудові мігранти, серед яких третина є кваліфікованими робітниками. Трудові мігранти за перше півріччя 2018-го перевели в Україну 5 504 млн доларів США. Це 10% ВВП України того періоду.

З презентації Тетяни Ситник 

Перспективи 2019: знову ВВП та долар по 32 гривні

За прогнозами Українського Інституту майбутнього, який на стратегічній сесії представляв його співзасновник та директор економічних програм Анатолій Амелін, у 2019-2020 роках темп росту ВВП країн, що розвиваються, має стрімко продовжити шлях вгору і досягти відмітки 4,1%. У той же час, темпи розвитку ВВП розвинених країн повільно падатимуть і залишатимуться на сталому рівні в 2,1%.

У такому випадку, у нашої країни є декілька ризиків. По-перше, валовий зовнішній борг країни може скласти 90% ВВП. Дефіцит бюджету 2018 буде на рівні 2,4%, а дохідність десятирічних державних облігацій – 9,75%. Як видно з мапи Інституту, валовий зовнішній борг для України є одним з найбільших викликів серед країн, що розвиваються. Крім того, Україна зростає повільніше, ніж її партнери.

З презентації Анатолія Амеліна

Серед найбільш імовірних і значимих викликів для країни є боргові кризи країн, що розвиваються, серед яких і Україна. Серед внутрішніх викликів – падіння обсягів інвестицій, девальвація, коли ціна за один долар може становити 32 гривні і інфляція у 8%. Основним політичним ризиком є президентські і парламентські вибори.

З презентації Анатолія Амеліна

Загалом, в Українському Інституті майбутнього виділяють три можливі сценарії розвитку економіки України. Базовий, оптимістичний і песимістичний.

Так, номінальний ВВП може коливатися від 4000 млрд доларів США до 4044 млрд доларів США. Середньомісячна зарплата може вирости до 10 550 гривень або не вирости до 9 917.

З презентації Анатолія Амеліна

Одним з факторів вірогідності прогнозу Українського Інституту майбутнього є прогноз команди 2017-го року. Він стосувався середньої зарплати українців і не зійшовся з реальними цифрами всього на 50 гривень. За їхніми прогнозами, цей показник мав становити 8618 гривень, а середня зарплата українців перевершила цей результат – 8 667 гривень.

Висновки і перспективи для банкірів

Голови Правління ПАТ «Кредобанк» Яцек Шугаєв також представив перспективи та ризики наступного року для банківського сектору України. До речі, станом на сьогодні 20 найбільших українських банків контролюють 90% ринку в Україні.

Щодо висновків цього року, то не всі вони втішні. У країні прискорилася інфляція. У листопаді вона розігналася до 10%, а в жовтні була на рівні 9,5%. Таку ситуацію підтримують збереження значного внутрішнього попиту та подальше збільшення виробничих витрат, помірна девальвація гривні до долара і зростання світових цін на нафту.

Для утримання інфляції НБУ проводить жорстку монетарну політику та 4 рази підвищував облікову ставку.  Наприкінці року інфляцію очікують на рівні 10,5-11,5%.

Втішним є прогноз на наступний рік. У 2019 спостерігатиметься уповільнення інфляції до 8-8,5%, та разом з цим збережуться значні інфляційні ризики.

З презентації Яцека Шугаєва

Бізнес-активність зросла у банків із західним капіталом, у той час як бізнес-активність банків з російським капіталом стабільно падає вже четвертий рік поспіль.

Також Яцек Шугаєв представив базові очікування банкірів від 2019-го року і його основні ризики.

З презентації Яцека Шугаєва

Яким насправді буде 2019-й рік, побачимо вже незабаром, але за словами Українського Інституту майбутнього, все залежить тільки від нас і, судячи з їхніх прогнозів, у нас немає причини їм не довіряти.

Андрій Костюк

Текст на основі презентацій Тетяни Ситник, Яцека Шугаєва та Анатолія Амеліна. Детальніше з презентаціями можна ознайомитися тут.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!