Шафки з хлібом для безхатченків від рестораторів з’являться у Львові в 2015-му

3217 0
Віддавати залишки хліба біднякам 25 львівських рестораторів домовились ще на початку 2014 року. Таку діяльність вони погодили із владою міста, яка, в свою чергу, зобов'язалась виготовити спеціальні шафки для хлібних залишків і визначити місця їх встановлення. Проте сьогодні жодного подібного облаштованого місця із їжею для бідних у Львові немає. Tvoemisto.tv з'ясувало на якому етапі реалізації знаходиться ідея.

Ресторатор Вардкес Арзуманян пригадує, що вперше з подібною системою допомоги бідним ознайомився у Стамбулі. У ресторанах завжди залишається багато залишків хліба та інших хлібних виробів, які нешвидко псуються. Тому Вардкес Арзуманян одразу підтримав ініціативу створення шафок із їжею для бідних у Львові. Ресторатор зізнається, що  заклади харчування міста вже сьогодні готові віддавати залишки їжі бідним, але процес гальмує міська рада, яка досі не встановила шафок.

З цього приводу начальник відділу соціальних ініціатив управління соціального захисту Львівської міськради Роман Лагіш коментує: "Нашим завданням є не просто встановлення шафок, а утворення дієвої системи допомоги бідним. Дуже важливим є питання місця встановлення шафок для їжі, адже локації мають бути доступними і для рестораторів, і для людей, які потребують такої допомоги. Також потрібно зважати і на архітектурні особливості міста, шафки повинні їх доповнювати. Близько тижня тому на благодійному заході вже вдалось отримати ескізи, згідно з якими шафки будуть, насамперед, міцними: матимуть металевий каркас і дерев'яну оздобу".

Роман Лагіш зізнається, що існує багато суб'єктивних факторів, які впливають на швидкість реалізації цього благодійного проекту. Наразі управління соціального захисту шукає громадську організацію чи іншу ініціативну групу, яка б зголосилася взяти на себе відповідальність за цей процес. Адже в тій же ж Європі за подібною допомогою бідним закріплені відповідальні особи чи організації. "Зараз ми шукаємо виконавця, який втілив би ескізи шафок в життя. Тоді їх встановлення потрібно погодити із управлінням охорони історичного середовища, районними адміністраціями Львова та деякими іншими установами. Також варто звернути увагу на інформаційну кампанію. Адже потрібно, щоб всі дізнались для чого ці шафи, щоб не почали на наступний день "перевіряти їх на міцність". Люди, які потребують цього хліба, теж повинні бути повідомлені про місця розташування шафок із їжею", – розповів Роман Лагіш.

Тому, зважаючи на усі фактори, появи шафок для залишків хліба на вулицях Львова варто очікувати вже в другому кварталі 2015 року.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!