Шахти Львівщини модернізують і збільшать видобуток вугілля

2679 0
ДП «Львіввугілля» цього року запланувало видобути 1,6 млн тонн вугілля, на наступний рік ці обсяги обіцяють збільшити до 2 млн тонн. Про це розповів заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков під час брифінгу у Львові.
Фото: 032online.com

Фото: 032online.com

За його словами, Україна втратила 70% видобутку вугілля через терористичні акти в Донецькій і Луганській області, пише Вголос.

«Тому на сьогодні, ще й коли Росія припинила нам постачання газу і заблокована доставка вугілля з Донбасу, нас дуже хвилює, як ми перезимуємо. Незважаючи на всі заходи, це і збільшення навантаження на атомні блоки і зменшення навантаження на теплові електростанції, все одно ми добуваємо вугілля вдвічі менше, аніж раніше. Якщо до подій на сході добували 220-230 тисяч тонн вугілля на добу, то сьогодні разом з усіма приватними підприємства – близько 120 тисяч тонн», – каже урядовець. При цьому, якщо розглядати державний сектор, то втрати сягають близько 70%.

«57 шахт, які залишилися на території, зайнятій сепаратистами, стоять. 7 з них розбиті, затоплені, близько 90 тисяч шахтарів і їх сімей залишилися без засобів існування», – додав Юрій Зюков.

Відтак держава скерувала свою увагу на Львівсько-Волинський вугільний басейн. Зокрема, під час візиту на Львівщину урядовець розповів, що роздивився кожну шахту, вивчив її потужності, оцінив пріоритети, де потрібно провести модернізацію, де збільшити держфінансування.

«Якщо у цьому році по Львівській області ми очікуємо 1,6 млн тонн вугілля, то ми бачимо, що наступного року зможемо видобути близько 2 млн тонн. Це буде приріст для енергетики в цілому. Ми кожній шахті будемо приділяти увагу», – пообіцяв заступник міністра.

Гендиректор ДП «Львівугілля» Ярослав Шаварський підтвердив, що при додатковому переоснащенні деяких підприємств, Львівщина зможе отримати додатково у наступному році близько 400 тисяч тонн вугілля.

На сьогодні собівартість львівського вугілля становить 1600 грн за тонну, в той час як його продають за 1000 грн за тонну.

Держава покриває цю різницю дотаціями.

«У цьому році ДП «Львівугілля» отримає від держави близько 800 млн грн, та, на жаль, ці всі кошти йдуть на виплату заробітної плати, а не вкладаються у виробництво, капітальне будівництво чи модернізацію. Близько 70% зарплати шахтарів покриває держава і лише 30% – це зароблені кошти», – розповів Юрій Зюков.

За його словами, зараз перед Міністерством стоїть завдання зробити все навпаки, вирішити, як зробити ефективними і самодостатніми львівські шахти, вкласти в них бюджетні засоби, щоб вони, зрештою, вийшли на самоокупність. Така можливість, за словами Юрія Зюкова, є, адже на Львівщині є якісні запаси вугілля, є з чим працювати і ким, потрібно лише більш якісне обладнання. Заступник міністра наразі не відповів, скільки коштів держава готова вкласти в модернізацію львівських шахт, зіславшись на те, що наразі вони лише збирають дані і будуть їх опрацьовувати.

Як пояснив гендиректор ДП «Львівугілля» Ярослав Шаварський, 800 млн грн – це державна фінансова підтримка на заробітну плату і електроенергію, за яку львівські шахти сплачують 10-11 млн грн щомісяця.

За його словами, зарплата шахтаря в середньому складає біля 5 тис. грн, заборгованості немає.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!