Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

1913 0
Діти зможуть отримати сучасні ліки нового покоління від провідних спеціалістів.
Фото: Austinot.com

Фото: Austinot.com

Онкоодужуючі діти, які лікуються в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, отримали шанс на найсучасніше лікування. Львівський Центр єдиний в Україні отримав доступ до реєстру онкохворих дітей у різних країнах світу, а це означає, що відтепер у будь-який час лікарі можуть подивитися, як лікують те чи інше онкозахворювання за кордоном, а діти зможуть отримати сучасні ліки нового покоління від провідних спеціалістів. Про це Тvoemisto.tv розповів дитячий лікар-онколог Роман Кізима.

Читайте також: На «В» з мінусом. Дитячий онколог Роман Кізима про медицину у Львові

За його словами, американський науково-клінічний центр St.Jude Children’s Research Нospital, який є провідним у лікуванні раку у дітей і бюджет якого складає приблизно 1 млрд доларів на рік, створив міжнародні договори з різними лікарнями. Однією з них став й Західноукраїнський медичний дитячий центр.

«Зазвичай американський центр співпрацює з потужними та унікальними центрами, але ми їх також зацікавили. Мабуть, своїми знаннями та великою кількістю пацієнтів. Для них ми станемо полігоном для випробувань, моделлю та зможемо у себе впроваджувати нові методи лікування», – каже Роман Кізима.

Госпітальний реєстр дитячого раку у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі запустили лиш нещодавно – у січні 2021 року.

«Коли, наприклад, якийсь вчений із США створює новий черговий препарат, він бачить всіх (і наших в тому числі) пацієнтів та може ідентифікувати, хто з них може отримати це нове лікування. Тобто, хворі на онкодіагнози діти матимуть змогу отримувати краще від науки. Зараз суперліки, які тільки вийшли, ми не можемо отримати, бо на це не вистачає коштів», – каже дитячий онколог.

Читайте також: Шанс жити. Для чого і як у Львові проводять пересадки органів

Проєкт, за словами Романа Кізими стартує уже цього року, а його наслідки будуть відчутні приблизно через 5.

«Це великий шанс для наших дітей. Ті, хто раніше не мав шансів на одужання, його отримає і цілком безкоштовно. Оскільки онкозахворювання є першою причиною смертності у дітей, це автоматично стає для нас дуже важливим. Зараз ми стартуємо, вводимо дані перших пацієнтів. Якщо цього не зробити, результат в лікуванні відчуємо аж через 25 років», – додав співрозмовник.

Загалом, за словами Романа Кізими, минулого року у Центрі лікувалися більше 200 пацієнтів. Одномоментно в лікарні щоразу знаходиться 50-70 онкоодужуючих пацієнтів.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!