На правах реклами

Щасливим можна бути в будь-якому віці. Як минув перший напівмарафон «Нової пошти» у Львові

3300 0
На дистанції у 100, 500 метрів та 1, 5,10 і навіть 21 кілометр у Львові вийшли 4,5 тисяч бігунів.
фото: Ольга Шведа

фото: Ольга Шведа

Цими вихідними, 12 та 13 жовтня, у Львові вперше пройшло грандіозне спортивне свято — «Львів Нова Пошта Напівмарафон». Центр міста перетворився на столицю здорового способу життя, що зібрала близько 4,5 тисяч — приблизно дві тисячі дітей і майже 2,5 тисячі дорослих. У забігах брали участь не тільки львів’яни, а й спортсмени з інших куточків України на навіть іноземці — з Білорусі, США, Голландії, Молдови. Діти бігли дистанції у 100 та 500 метрів, а дорослим підготували складніші відрізки — 1, 5, 10 і 21 км. Кожен учасник на фініші отримав свою медаль.

«Львів Нова Пошта Напівмарафон» є частиною серії забігів «Нова Пошта Гран-прі», які організовує «Нова Пошта». В осінньому циклі Львів є четвертим містом. Як розповіла Тvoemisto.tv організатор напівмарафону, співвласник компанії «Нова Пошта» Інна Поперешнюк, поширення ідеї здорового способу життя, підтримка бігового руху є важливим вектором для їхньої компанії.

Інна Поперешнюк та Олександр Педан

«Наша компанія вже п’ятий рік проводить напівмарафони по всій країні. Цього року сезон почали із Запоріжжя, далі Суми, Черкаси, Одеса, Полтава, Житомир, Чернігів. Десятки тисяч людей, які раніше не бігали, тепер це роблять на наших напівмарафонах. Дуже хочемо зробити Україну "біговою" країною. Біг — це чи не найдоступніший і найлегший вид спорту, і ми створюємо всі умови, аби його популяризувати. І слоган у нас відповідний — "Перемагай легко"», — каже вона.

Екзотична розминка-квест та забіг принцес

Через велику кількість учасників напівмарафон тривав два дні. У суботу проводили забіги для дітей. Незадовго до їхнього початку перед Оперним театром та вздовж проспекту Свободи для малечі влаштували спортивний фестиваль JuniorZ — благодійний проєкт телеведучого Олександра Педана, який підтримала «Нова пошта». Спершу провели розминку, після чого розпочався квест, що складався з семи незвичних видів спорту — петанку, фризбі, чирлідингу, регбі, бадмінтону, корфболу та флорболу. Усі вони схвалені Міносвіти для занять у школі.

«Українці — досить лінива нація. Кількість людей, які регулярно займаються спортом, невелика. Але якщо менталітет дорослих досить важко змінити, то дітям любов до спорту привити легше. На жаль, їх зараз слово «спорт» лякає, бо відразу згадуються уроки фізкультури з шикуванням у шеренгу, здаванням нормативів. Ми ж хочемо показати, що фізична активність може бути цікавою і пропонуємо для цього сім нових видів спорту, які підходять для дітей з різною фізичною підготовкою», — розповідає Олександр Педан.

Читайте також: Три посилки за секунду. Як працює новий львівський термінал «Нової пошти». Фоторепортаж

Спробували себе мало не у кожній грі, а згодом ще й пробігли 500 метрів 10-річні Лук’ян Федорів та Тимофій Охота. Особливо їм сподобався флорбол.

«У нашій школі є футбол, баскетбол, волейбол, а флорбол — це щось нове, схоже на хокей, але без льоду і важкої шайби. Дуже хотів би, щоб у нашій школі можна було в таке грати», — каже Лук’ян.

Дехто на напівмарафон приходив цілими сім’ями. Наприклад, троє найменших доньок Роксани Бондаренко пробігли в суботу дистанції 100 і 500 метрів, а сама вона зі старшою донькою наступного дня подолали 21 і 1 км відповідно.

«У таких забігах беру участь уже більше трьох років, навіть входжу до бігового клубу. Для нас усіх біг — це передусім гарні емоції. Він дуже заряджає, додає позитиву. Та тепер для мене біг — це ще й спосіб життя», — говорить Роксана Бондаренко.

Серед учасників суботніх забігів були навіть дворічні діти та малюки, яких батьки везли у візочках. Для 4-річної Діани такий забіг — уже третій за рахунком. Зі слів її мами Оксани, донька дуже любить цю справу і каже, що це спеціальні забіги для принцес.

Усі маленькі учасники, незалежно від часу фінішу, отримали, окрім радісних емоцій, медаль та WOW box — інтерактивну книгу з додатковою реальністю.

Починати бігати ніколи не пізно

У неділю, 13 жовтня, на старт напівмарафону вийшли вже дорослі. Бігуни змагалися на різних дистанціях — «Мій перший кілометр», 5 км, 10 км, а найдосвідченіші пробігли 21 км. Також були забіги, де можна було брати участь з друзями чи колегами: естафета для чотирьох учасників на 21 км, командний забіг на 5 км «Командна п’ятірка».

Маршрут найдовшої дистанції пролягав, крім проспекту Свободи, по проспекту Чорновола та вулиці Липинського. Найшвидше її подолав Олександр Матвійчук з Одеси — за 1:05:17. Каже, що бігом займається вже 17 років, брав участь у багатьох марафонах та напівмарафонах, проте у Львові показав свій найкращий результат.

Другим та третім на дистанції 21 км прийшли Богдан Семенович і Ростислав Карташов. Серед жінок найкращою була Валентина Килярська (01:15:00), за нею прибігли Наталія Семенович та Тетяна Вілісова. У 10-кілометровому забігу перше місце серед чоловіків здобув Тарас Сало (00:32:58), а серед жінок — Марія Радько (00:38:52). Відстань 5 кілометрів першим здолав Володимир Швець (00:16:49), серед жінок — Дарія Максименко (00:19:01).

Дистанцію у 21 кілометр пробіг і один з найстарших учасників змагань — 73-річний Микола Плюйко з Києва. Лише цього року це його вже 13 напівмарафон, а загалом він вже подолав 48 повних марафонів.

«Бігати почав пізно — у 42 роки. Тоді ж пробіг перші 42 кілометри. Відтоді стараюся не пропускати жоден забіг, хіба якщо є якась травма. Головне — бігати регулярно і впродовж всього року, що я й роблю. Щороку пробігаю до 2 тисяч кілометрів. Паралельно катаюся на велосипеді, гірських лижах, влітку плаваю в озері, взимку — занурююся в крижану воду. Сьогодні я біг задля усіх українців. Хочу показати, що здоровим і щасливим можна бути у будь-якому віці», — каже Микола Плюйко.

Герой напівмарафону — 85-річний Микола Нестеренко

Чи не найцікавіше проходив старт дистанції «Мій перший кілометр». Відразу після старту учасників обсипали фарбами Холі, тож фініш вони долали втомленими, щасливими та різнокольоровими.

Усі учасники напівмарафону, незалежно від дистанцій та вікової категорії, отримали пам’ятні медалі, а переможці — подарунки та грошові призи. Наступного року, каже Інна Поперешнюк, «Нова Пошта» знову приїде з напівмарафоном до Львова, який уже включили у біговий календар.

Ольга Шведа

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!