Щастя в чотири руки: 6 тез про гендерне рівноправ’я в українській сім’ї

4572 0
В Україні Фонд народонаселення ООН проводить акцію «Щастя в чотири» головна мета якої покликана показати українцям, що вирішувати всі сімейні труднощі разом і розподіляти домашні справи між чоловіком і дружиною порівну – корисно і приємно. Tvoemisto.tv наводить тези з інтерв’ю з представницею Фонду в Україні Нузхат Есан.
фото: ask.fm

фото: ask.fm

1. Згідно з дослідженням проведеним у вересні цього року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Фонду Народонаселення ООН, у Львівській області та всьому Західному регіоні у 48% сімей жінки виконують всю, або більшість хатніх обов’язків та доглядають за дітьми. Беручи до уваги той факт, що більшість жінок працюють, це створює для них подвійне навантаження, та залишає менше часу для самореалізації і професійного розвитку.

2. В Україні більше 60% шлюбів закінчуються розлученням, і багато з них викликані нерівномірним поділом обов’язків у сім’ї, кажуть соціологи. Відповідно до експертних розрахунків, на виконання сімейних обов’язків чоловіки витрачають приблизно у 3,5-4 рази менше часу, ніж жінки. «Кампанія «Щастя в чотири руки» була запущена в червні цього року. Її головна мета – привернути увагу до генедерного нерівноправ’я, що існує в українських та, зокрема, львівських сім’ях, звернутися до чоловіків і жінок, привернути їх увагу до проблеми і змінити їх поведінку, для того, щоб досягати щастя і успіху. Ми хочемо зруйнувати розповсюджені стереотипи в українському суспільстві, адже це є неприпустимим для країни, яка йде до Європейського Союзу. Ми хочемо показати, що немає сорому в тому, щоби чоловік готував обід, чи вечерю, або піклувався про дітей», – розповідає Нузхат.

3. Україна все ще відстає по рівню представленості жінок на посадах високого рівня. Зараз відбулися позитивні зміни і ми маємо голову Національного банку жінку, Міністра фінансів, заступницю Міністра МВС – це є гарний показник. Проте наразі Україна все ще відстає навіть від таких країн як Росія і Молдова по рівню представленості жінок на посадах, на яких приймаються рішення. Причиною цього є розповсюджені гендерні стереотипи, які не дають жінці достатньо часу для професійного зростання.

4. Цікавим зразком є Швеція, нещодавно Фонд підтримав представників Міністерства соціальної політики у навчальній поїздці до цієї країни, оскільки це одна з передових країн в плані гендерної рівності і освіти. Вони запровадили відпустку по догляду за дитиною для чоловіків і це є обов’язковим. В Україні, на жаль, чоловіки ще соромляться брати відпустку по догляду за дитиною, хоча законодавство це дозволяє. Це є показником того, що Швеція вже змінила гендерні стереотипи і досягла змін в цьому плані.

5. Важливою проблемою в Україні також є дуже низький рівень народжуваності. Часто бувають такі ситуації, коли пари вирішують не мати дітей, або мати одну дитину. Причиною цього є нерівномірний розподіл обов’язків. Рівномірний поділ обов’язків, який би дозволив подружжю розвиватися професійно, зростати та більше заробляти – буде стимулом збільшувати розмір родини, це дасть відчуття безпеки.

6. «Я дуже сподіваюся, що повідомлення, які ми намагаємось донести, перш за все досягнуть чоловіків. У нас створена сторінка у Facebook, створений сайт кампанії, там ми пропонуємо людям цікаві і корисні поради, як робити прості речі разом. Там є рецепти щасливого подружжя. Як показує дослідження, для того, щоб змінити поведінку, потрібно, щоб людина бачила повідомлення з різних джерел. Перше, що треба зробити – це поговорити і спробувати по іншому побудувати сімейне життя», розповіла Нузхат Есан.

 

 

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!