Ще один музей на карті. На Львівщині відновлюють садибу, в якій буде Центр стрілецької звитяги

2661 0
У садибі організатора Січового Руху в Галичині Кирила Трильовського відкриють музей.
Фейсбук: Pomoriany Castle/ Поморянський замок

Фейсбук: Pomoriany Castle/ Поморянський замок

У селі Богутин Золочівського районіу почали впорядковувати територію садиби Трильовського та сусідньої школи. У садибі в 2021 році планують відкрити Центр січового стрілецтва. Про це повідомили на сторінці Pomoriany Castle/ Поморянський замок у Фейсбук.

Ще рік тому тут пусткою стояли дві занедбані та цілком аварійні неймовірні будівлі, а тепер зусиллям місцевої громади та небайдужих львів’ян тут наводять лад.

«Ми щасливі, що в історико-культурному ареалі Поморянщини відновлюється цікава давня споруда, появляється новий об’єкт патріотично-просвітницького спрямування та оживає пам’ять про героїв та лідерів Батьківщини», – йдеться у дописі.

На шляху до замку, відповідно, з’явиться нова локація, яка може увійти у майбутній туристичний маршрут «Курс на Поморяни».

Як розповів Тvoemisto.tv голова оргкомітету із вшанування пам'яті Кирила Трильовського Олег Сидорович, вартість реконструкції будівлі для влаштування меморіального музею Кирила Трильовського у селі Богутин становить майже 1,5 млн грн.

Ця будівля, якій уже 170 років, знаходиться на балансі Поморянської селищної ради. І саме в цій садибі 6 травня 1864 року у родині священника народився Кирило. 

Тут планують облаштувати різні експозиції і відкрити, власне, музей стрілецької звитяги. «У цьому будинку особлива аура, бо тут жили капелани часів стрілецтва», – зазначив Олег Сидорович.

До відновлення і облаштування музею хочуть залучити науковців, істориків, меценатів, аби зберігти унікальну історичну будівлю.

Кирило Трильовський був відомим галичанином, депутатом віденського парламенту, послом Галицького сейму, публіцистом, засновником товариства «Січ» і січового руху в Галичині. Богутин був його рідним селом.

Христина Гоголь


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!