Що буде з територіями Львівщини, які не створять ОТГ до 2020 року

19999 1
Наступного року принцип добровільності об’єднання має припинити свою дію.
ілюстративне фото: digileaders.com

ілюстративне фото: digileaders.com

Міністерство розвитку громад і територій погодилось на пропозицію ЛОДА щодо перспективного плану територій і надіслало уточнений план для обговорення в районах області. У плані ідеться про шість районів та 67 ОТГ.

Зараз на Львівщині створили понад 40 ОТГ, що, охоплюють лише 23% території області. Про це Tvoemisto.tv тимчасвоий виконувач обов’язків керівника департаменту економічного розвитку ЛОДА Степан Куйбіда.

Читайте також: Якими можуть стати межі Львова після створення Львівської ОТГ

«Наразі уряд нічого остаточно не затверджував. Той проєкт, що розроблений на основі наших пропозицій, зараз обговорюється в районах. Там ідеться про шість районів і 67 ОТГ. На сьогодні ще діє перспективний план, затверджений раніше, в якому ідеться про 85 ОТГ. Новий план передали для обговорення, бо в Міністерстві усвідомлюють, що не надто добре розуміються на місцевості», – каже Степан Куйбіда.

Нагадаємо, ідеться про поділ території Львівщини на шість районів: Львівського, Дрогобицького, Самбірського, Червоноградського, Золочівського і Стрийського.

За його словами, план відштовхується від спроможності громад, від наявності підприємств-платників податків. Також враховується інфраструктура та рівновіддаленість населених пунктів від адміністративного центру.

Читайте також: Своя «швидка» і школа мистецтв на виїзді. Як живуть Славська та Ходорівська ОТГ

На запитання про те, як у районах сприймають новий план, Степан Куйбіда каже, що люди свідомі, що це наразі просто предмет обговорення, а не затверджений документ.

«Є райони, де це сприймають болісно, тому що вважають, що їхні пропозиції не врахували. І якраз наше завдання ці пропозиції почути тут, на місцях. У деяких районах такого опору немає: всі знають математику і розуміють інфраструктурну складову цього питання. Після циклу обговорень, враховуючи думки кожної громади, ми хочемо сформувати і в подальшому відстоювати те бачення, що мають мешканці Львівської області», – каже Степан Куйбіда.

Але, додає він, проблемою є те, що невідомо, що буде завтра, адже на початку реформи децентралізації ішлося про те, що кінцевий термін добровільного об’єднання це 2020 рік.

«Ми маємо проводити вибори наступного року. Якщо опиратись на чутки, то ці вибори будуть у першій половині року. Відповідно, у виборчий процес ми маємо заходити уже реформованими, бо нелогічно проводити вибори, коли нема реформи. Тож треба бути активнішими і всі можливості добровільного об’єднання використовувати вже і зараз», – каже чиновник.

Читайте також: Район Львівський. Що ще змінить децентралізація у нашій області

Степан Куйбіда нагадує, що ОТГ вважається створеною не тоді, коли вирішила це зробити і подала документи у ЦВК, а лише тоді, коли відбулись вибори її органів управління.

«Це потрібно пояснювати людям, бо це дуже збільшує часову перспективу утворення громади. Тобто ми можемо зробити абсолютно все, але не провести виборів. Тоді залишаємось ні з чим», – говорить він.

Щодо тих громад, що до виборів не встигнуть об’єднатись, то їхня доля, зазначає чиновник, залежатиме від того, як поведе себе законодавець.

«Тих, хто не встиг в останній вагон, Кабмін та парламент, імовірно, будуть об’єднувати примусово», – говорить Степан Куйбіда.

Нагадаємо, до кінця року парламент нового скликання має розглянути пакет децентралізаційних законопроєктів, що не встигли ухвалити попередні депутати.

Олександра Бодняк


Читайте також:
18 Жовтня, 2019 09:20
666 ... в Україні є міста , містечки , села ... а конкретна жертва освітніх реХворм вакарчукових створила ціле міністерство "територій" ... пригадується, дещо подібне на території України було за часів отого адольфа алоїзовіча ... фраза про методи "роботи" цього "міністерства" "..будуть об'єднувати примусово.." цілком вписується в методи "роботи" того "відомства" ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!