Що буде з вакцинами від Covid-19, термін придатності яких закінчується. Пояснення МОЗ

2578 0
Чи дозволяти третю дозу щеплення від Covid-19, Міністерство охорони здоров’я вирішуватиме через рік.
Фото: freepik

Фото: freepik

Сьогодні, 30 вересня, в Україні закінчується термін придатності понад 35 000 вакцин від коронавірусу. Це 1640 вакцин від AstraZeneca/Oxford і 34 036 вакцин Pfizer/BioNTech. Як повідомляє Ліга.нет з посиланням на міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, залишки препарату AstraZeneca, термін придатності якого добігає кінця, встигнуть використати. Йдеться про 700 доз.

34 036 доз Pfizer утилізують. Причина – під час їхнього транспортування на початку літа порушили температурний режим. Тому відтоді ці вакцини зберігали на складі і не допускали в обіг для вакцинації населення. 

Читайте також: Симптоми стали іншими. Як змінився портрет хворого на Сovid-19 на Львівщині

Чи дозволяти третю дозу щеплення від Covid-19, Міністерство охорони здоров’я вирішуватиме через рік.

В Україні використовують три типи вакцин: векторну (рекомбінантну) – AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield та SKBio), інактивовану (вакцина з неактивним вірусом) – CoronaVac/Sinovac Biotech та мРНК-вакцину – Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna. Пояснюємо, чим вони відрізняються та як працюють. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!