Що чекати в освіті та медицині після виборів. У Львові провели другі президентські дебати

1778 0
Хто з кандидатів у президенти вболіває за страхову медицину і на яку систему освіти орієнтується.
ілюстративне фото: yvu.com.ua

ілюстративне фото: yvu.com.ua

20 березня довірені особи кандидатів у президенти України у студії медіа-хабу «Твоє місто» говорили про плани реформування освіти і медицини. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше з виступів учасників дебатів.

Медична реформа: продовжити не можна завершити

Представник Анатолія Гриценка Андрія Соколова каже: щоб реформи дійсно почали діяти, треба побороти корупцію та зламати монополію фармацевтичних корпорацій, яка, на його думку, існує до сьогодні.

«Саме мафія не медична, а мафія фармацевтична протистоїть тим речам, які вирішує в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. У неї (Уляни Супрун — прим. ред.) є позитив — вона зрозуміла систему, правильно діє в фармацевтичних питаннях і її кроки матимуть позитивних наслідок», — говорить він.

У той же час представник Руслана Кошулинського Яромир Самагальський зауважує, що медицина в Україні повинна бути страховою, а освіта та медична допомога — якісними.

«Страхова медицина повинна бути лише однією зі складових фінансування в наданні медичних послуг», — каже він.

Сергій Подолинний, довірена особа Олександра Шевченка, погоджується, що медицина в Україні має бути страховою, але щоб це зробити, потрібно провести низку економічних реформ.

Читайте також: Про що говорили на перших президентських дебатах серії «Свідомі вибори». Відео

«Візьмемо Польщу. Там зараз 89 тисяч лікарів, але більше 10% виїхали на Захід. Це були найкращі польські лікарі. Ми повинні зважати, що наші найкращі лікарі можуть так само поїхати, тому що вони будуть затребувані за кордоном», — говорить він.

Микола Іщук, представник Олега Ляшка, наголошує, що його кандидат не проти медичної реформи, проте вона повинна бути зрозумілою та відбуватися за умови високих зарплат і пенсій.

«Що ми повинні бачити в кінцевому результаті? Страхову медицину? Якщо це страхова медицина, то з яких фондів, з яких зарплат буде формуватися страховий фонд? Що стосується медичної реформи, однозначно вона направлена на нищення українців», — каже Микола Іщук.

Натомість довірена особа Петра Порошенка Олег Дуда стверджує, що медичну реформу потрібно продовжити і довести до логічного завершення. 

«Зараз ми бачимо, що будуються амбулаторії, підвищується рівень їхнього ресурсного забезпечення, обладнання, автомобілі. Ми бачимо зростання зарплатні в деяких лікарів, які набрали певну кількість пацієнтів, — до 2 тисяч. Ми маємо лікарів, які отримують зарплатню і 26 тисяч гривень та медсестер з зарплатнею у 12 тисяч гривень», — нагадує він.

Читайте також: Не живіть так, наче політики вирішують усе

Освіта. На що орієнтуватися?

За словами Сергія Подолинного, освіта в Україні має бути доступною та безкоштовною. Олег Дуда ж зауважує, що його кандидат підтримує освіту за європейськими стандартами, а Яромир Смагальський у свою чергу радить українцям рівнятися на фінську систему освіти, яка активно займається вихованням дітей.

«Наша проблема в тому, що ми, коли говоримо про освіту, згадуємо вчителів, а не дітей, коли говоримо про медицину — думаємо про лікарів, а не про хворих», — каже Яромир Смагальський.

Крім того, він закцентував увагу на професійно-технічній освіті, яку, на його думку, активно знищують впродовж кількох років.

Андрій Соколов вбачає проблеми української освіти в навчанні поверхнево про все та малій увазі до конкретики й практики. 

«Суть реформи освіти повинна би мати три складові: реформа адміністрування освіти, реформа суті освітньої методології викладання та соціально-трудові взаємини в системі освіти», — каже він.

Читайте також: Як львів’янам перевірити себе у списку виборців та де шукати свою виборчу дільницю

Експерт проекту «Свідомі вибори», представник Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський, коментуючи програми кандидатів і виступи довірених осіб, висловив здивування, що в них відсутні пункти про розвиток військової медицини і освіти.

«Відповідно до законодавства, міністерство оборони віднесено до прямих повноважень президента, тому саме тут мала б бути зосереджена їхня увага, а про це нічого в програмах немає», — зауважує він.

Відтак, він адресував питання до представників кандидатів стосовно розвитку освіти і медицини у військовій сфері і поцікавився, наскільки виправдане існування окремих медичних закладів не тільки для військових, але й для кожної з правоохоронних структур, що сьогодні практикується в Україні.

Спікери наголосили на тому, що військова освіта та медицина повинні бути обов'язково, проте мають орієнтуватися на західні зразки.

«Військова медицина потрібна, і має виконувати свою функцію біля поля бою, проте до неї повинні мати доступ не тільки військові, а й прості громадяни, як в США», — вважає Олег Дуда.

«Нам потрібна і первинна медична допомога, яка повинна працювати безпосередньо на полі бою, і вторинна та інша високоспеціалізована допомога», — говорить Микола Іщук. На його думку, військові лікарні потрібні, особливо в умовах війни.

Відповіді на інші питання експертів, серед яких були виконавчий директор Центру лідерства УКУ, LvBS Андрій Рождественський, керівниця дослідницького центру «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак та керівник вищої школи публічного лідерства «Львівської Політехніки» Олег Паска, можна переглянути в повній версії відео дебатів.

Нагадаємо, публічні дебати проходять в прямому ефірі в телестудії медіа-хабу «Твоє місто». Теми дебатів – ті, що найбільше турбують та впливають на життя виборців. На дебатах присутні представники кандидатів у президенти України та експертна група. Поставити запитання до спікерів можна у онлайн режимі через коментарі на Facebook-сторінці «Твого міста» упродовж 20 відведених хвилин.

Прямий ефір можна подивитися на сайті  «Твоє Місто»сторінці в Facebook та YouTube-каналі. Орієнтовний початок трансляції – 20:00. Орієнтовні дати наступних прямих трансляцій: 28 березня, 4 та 18 квітня. Кожна зустріч буде додатково анонсуватися на сайті «Твого Міста».

Матеріал підготовлено в рамках проекту за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!