Що є порушеннями виборчого процесу у день голосування і куди на них скаржитись

4025 0
Голосування на виборах президента України триватиме з 8:00 до 20:00.
Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 31 березня, українці обирають президента. Виборчі дільниці відчиняються о 8:00 і працюватимуть до 20:00. Для того, щоб проголосувати, потрібно прийти на свою виборчу дільницю із документом, що посвідчує особу – паспортом або тимчасовим посвідченням особи. Для військовослужбовців таким документом також може бути військовий квиток.

Читайте також: Де переглянути програми усіх кандидатів в президенти України

Уповноважена з виборчих прав у Львівській області від громадянської мережі Опора Ярина Гаєцька-Колотило розповіла у коментарі Tvoemisto.tv, що вважається порушеннями у день голосування, якою може бути відповідальність за них та куди скаржитись.

За її словами, правопорушення у день голосування є трьох видів:

  • Процедурні
  • Ті, за які передбачена адміністративна відповідальність
  • Ті, за які передбачена кримінальна відповідальність

Найбільше, каже Ярина Гаєцька-Колотило, очікується процедурних порушень і таких, що передбачають адміністративну відповідальність (найчастіше це штраф).

«Це і порушення таємниці голосування в розумінні закону про вибори президента – коли виборець демонстративно показує свій бюлетень, голосує поза межами кабінки для голосування, також спроби отримання виборчих бюлетенів без документів, які посвідчують особу. Але з огляду на велику кількість учасників виборчого процесу, які стежитимуть за дотриманням закону на виборчих дільницях, таких порушень буде значно менше, ніж на попередніх виборах», – говорить омбудсменка.

Читайте також: Очікування та реальність. Кого і що обиратимуть українці у неділю

Вона додає, що очікуються і спроби виборців проголосувати більше, аніж один раз. А за це вже передбачена кримінальна відповідальність. Втім, каже Ярина Гаєцька-Колотило, на дільницях багато офіційних спостерігачів, тож навряд такі порушення будуть масовими.

«Досвід попередніх виборчих кампаній показує, що в день голосування також ведеться агітація. Але всі агітаційні матеріали мали бути прибрані ще до настання суботи», – додає вона.

Виявляти порушення та реагувати на них можуть усі учасники виборчого процесу: виборці, члени виборчих комісій, поліцейські, які охороняють порядок на виборчих дільницях.

«Поліцейський, який несе службу з охорони правопорядку на виборчій дільниці, повинен перебувати за межами виборчої дільниці. Відповідно, в разі виявлення якихось порушень, голова, члени комісії або інші учасники виборчого процесу можуть просити, щоб поліцейський припинив правопорушення. В окремих випадках, якщо є підстави вважати, що ті чи ті правопорушення тягнуть за собою юридичну, зокрема кримінальну відповідальність, то є необхідність наполягати на виклику слідчо-оперативної групи, телефонувати на 102. Це може зробити будь-хто. Передусім члени виборчих комісій мають правильно організувати роботу на дільниці. В окремих випадках протоколи про адміністративні правопорушення можуть складати офіційні спостерігачі. Вони мають фіксувати порушення і складати відповідні акти. Загалом, основне навантаження – на поліції, що має і припиняти порушення, і реагувати згідно із своїми алгоритмами», – каже Ярина Гаєцька-Колотило.

Читайте також: Не живіть так, наче політики вирішують усе

Вона розповідає, що для працівників поліції превенції та для слідчих на Львівщині провели спеціальні тренінги перед виборами, під час яких аналізували типові правопорушення, що можуть бути в день голосування і під час підрахунку голосів, нормативні акти. Також правоохоронців вчили правильно складати протоколи про порушення виборчого законодавства, щоби у випадку, коли адмінсправу передадуть в суд, той не мав підстав її закрити через неналежно оформлені матеріали.

«Тут потрібно обов'язково посилатись на норми закону Про вибори президента України», – пояснює омбудсменка.

«Мені здається, що поліцейські, принаймні ті, з якими ми працювали, підготовлені достатньо добре. Понад те – вони зацікавлені у тому, щоб вибори пройшли чесно і демократично і готові ці речі забезпечувати. Окрім того, у Нацполіції розробили спеціальні методичні рекомендації, алгоритм дій для поліцейських в певних нестандартних ситуаціях», – додає Ярина Гаєцька-Колотило.

Нагадаємо, також скаржитись на правопорушення, пов'язані з виборчим процесом, можна у Львівську організацію Комітету виборців України. Для цього сьогодні, 31 березня, працюватимуть кілька номерів телефонної гарячої лінії.

Олександра Бодняк

Матеріал підготовлено за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!