Що їсти, щоб уникнути глобального потепління?

2954 0
Наслідки зміни клімату варіюються від вимирання видів до збільшення рівня моря і розповсюдження захворювань. Саме тому дослідники протягом багатьох років намагаються зменшити результати цього процесу, навіть мінімізуючи забруднення, викликане споживанням їжі. У цьому процесі значно допомагає середземноморська дієта. Вчені дійшли висновку, що її меню лишає менший вуглецевий слід.
фото: wellnews, sites.google.com, tsn.ua

фото: wellnews, sites.google.com, tsn.ua

У ході нового дослідження за участю Уельвського університетського медичного комплексу, Кастельйонського університету Хайме I та Уельвського університету проводився аналіз вуглецевого сліду* щоденних меню, поданих в Іспанії і складених приблизно за принципами середземноморської дієти, порівняно з меню, якому надають перевагу в англомовних країнах, таких як Великобританія та США.

«Зміна клімату має бути міжнародним пріоритетом, за який необхідно взятися з усіх боків, у тому числі – сімейного оточення та розгляду щоденного раціону», — розповідає Росаріо Відаль (Rosario Vidal), провідна авторка вивчення і дослідниця відділу машинобудування та будівництва Валенсійського інституту.

Дані були зібрані в Уельвській лікарні ім. Хуана Рамона Хіменеса: було проаналізовано суму 448 обідів і 448 вечерь протягом усіх пір року, щоб задовольнити калорійну потребу у 2 000 ккал.

А втім, цифри можуть виходити далеко за межі команди дослідників. «Ці меню могли подаватися у школі, ресторані або іспанських сім’ях. Проаналізовані рецепти містили такі типові страви як андалусійський суп гаспачо, страва з тушкованих овочів, паелья або тушкована яловичина», — додає Відаль.

Під час дослідження була створена база даних вуглецевого сліду вирощених та вироблених продуктів, виловленої риби (головним чином в Іспанії), і вуглецевий слід для кожної страви і меню в цілому був розрахований просто шляхом множення кількості сировини, необхідної для приготування.

 «Така різниця між середнім значенням середземноморської дієти і середнім значенням раціону англомовних країн — завдяки набагато меншому споживанні яловичини в Іспанії (саме цей пункт у меню має великий вуглецевий слід) і більшому споживанні овочів та фруктів, у яких вуглецевий слід менший, — розповідає експерт. — Таким чином, ця дієта не тільки здоровіша, але й набагато екологічніша».

*Вуглецевий слід виражає кількість фактичних викидів, еквівалентних викидам вуглекислого газу, відповідальних за глобальне потепління (вимірюється в кг CO2-е). На додаток до двоокису вуглецю, різні газоподібні забруднювачі, такі як метан, сприяють зміні клімату.

Джерело: eurekalert.org.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!