Що їсти, щоб зберігати гарний настрій восени. Поради дієтолога

3756 0
У природи нема поганої погоди, але саме восени особливо складно погодитись із цим ві твердженням. І якщо неймовірна краса золотої пори вражає нас своєю величчю, то пізня осінь із затяжними дощами і понурими оголеними деревами накриває безпричинним смутком і нападами меланхолії. Головні вороги нашого здоров’я – це сезонні простудні захворювання і пригнічений настрій. Отож, що ж нам слід їсти, аби восени почувати себе на всі сто?
фото: 500ml.com.ua

фото: 500ml.com.ua

Поганий настрій заважає нам помічати красу навколишнього світу, понижує працездатність, збільшує ризик виникнення захворювань. Аби депресія не душила нас у своїм міцних обіймах, нам необхідні певні хімічні сполуки і мікроелементи.

Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 – незамінний засіб для подолання депресії. Тому жирні сорти риби – тунець, сьомга, анчоуси, сардини і скумбрія – продукт номер один у переліку борців за гарний настрій.

Триптофан – незамінна амінокислота, необхідна для вироблення «речовини щастя» - серотоніна. Він відповідає за правильну взаємодію між нервовими волокнами і нервовими клітинами. Продукти, що містять велику кількість триптофану – банани і шоколад. Звісно, у всьому слід дотримуватись міри, оскільки від зловживання цими калорійними продуктами можна й форму втратити. Але відмовляти собі в задоволенні поласувати заморським джерелом позитивних емоцій і шматочком шоколаду в похмуру осінню пору дієтологи не радять.

Глюкоза – основне «паливо» головного мозку. Джерело глюкози – вуглеводи, що містяться в крохмалистих продуктах. Тому наш осінній сніданок повинен складатись із мюслі або гарячої кашки із цільнозернової крупи. В якості основи для канапки краще обирати хліб з борошна грубого помелу.

Причиною депресивного стану, втрати апетиту, анемії може бути й нестача вітамінів групи В. Тому у осінньому раціоні обов’язково повинні бути присутніми риба, субпродукти, картопля, молоко, продукти з борошна і зерна грубого помелу, бобові.

Магній – дуже важлива мінеральна речовина, за допомогою якої наш організм бореться зі стресом. Джерела магнію – бобові, горіхи, шоколад, молоко, риба, шпинат, спаржа, броколі, банани, кукурудза, мінеральна воді з вмістом магнію.

Продукти, яких слід уникати в осінньому раціоні

Існує цілий ряд продуктів, зловживання якими, з великою долею імовірності , можуть погіршити Ваш настрій і спричинити депресивний стан у осінню пору.

М’ясо, молочні продукти, копченості у великій кількості можуть стати причиною депресії. Їжа, що містить велику кількість тваринного білка, затримує притік триптофана і запобігає утворенню серотоніну. Якщо Ви – затятий м’ясоїд, то восени Вам слід надавати перевагу яловичині і баранині, оскільки свинину і курятину вважають «охолоджуючими» видами м’яса.

Восени небажано захоплюватись рафінованими продуктами, що були піддані тривалій кулінарній обробці. Заберіть із свого меню чіпси і сухарики, консерви, а також здобні булочки і тістечка. Через надмірне захоплення продукцією фаст-фуду розвивається авітаміноз, а це призводить до ризику виникнення депресії.

Цукор краще замінити на натуральний мед. Вплив рафінованого цукру на живлення мозку мінімальний, а проблеми із зайвою вагою не оминуть жодного ласуна. От і як тут не засумувати, якщо восени нам доведеться похапцем змінювати свій гардероб, купуючи одяг на розмір більше.

Надмір холестерину в крові негативно впливає не лише на серцево-судинну систему, але й на Ваш настрій. Тому продукти, що містять велику кількість тваринних жирів, восени слід вживати з обережністю.

Чай і кава для нас також не помічники. Кофеїн, що в них міститься, може створити додаткове навантаження на нервову систему.

Отож, як ви самі переконались, зберігати оптимізм і гарний настрій восени цілком реально і навіть приємно. Потрібно всього лиш правильно скласти осіннє меню.

Джерело: facebook.com/ds.lviv.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!