Політична реклама

Що їсти, скільки спати та як відпочивати, щоб уникнути авітамінозу?

2706 0
Сьогодні, в передостанній день зими «Твоє місто» пропонує вам прості правила, дотримання яких допоможе вам уникнути авітамінозу і у гарному самопочутті зустріти весну.

Що таке авітаміноз?

Авітаміноз – це вітамінна недостатність організму. Вона може проявлятись у сонливості, втомі, випадінні волосся, шелушінні шкіри та нігтів. Весною авітаміноз виникає тому, що за зиму організм вичерпав ресурси, а поповнити їх не має як.

Що їсти? 

Лікарі радять їсти більше вітамінізованої їжі: продукти, що містять вітаміни A (курячі яйця, молочні продукти, морква, перець, помідори, зелена цибуля, персики), групи В (крупи, горіхи, хліб, м`ясо), С (хрін, капуста).

Лікар-дієтолог Зоряна Завада радить обов`язково їсти крупи. Весною найкраще надавати перевагу гречці, яка має багато вітамінів та мікроелементів.

З овочів – найпростішим та найдоступнішим продуктом є квашена капуста, що довго зберігається та містить вітамін С.  Також добре їсти перець, моркву та буряк (у вигляді свіжих салатів або соку).  

З фруктів варто надавати перевагу тим, що були зірвані пізньою осінню, як от зимові сорти яблук.

Також лікарі радять їсти грузинські мандарини (вважається, що при їх транспортуванні було вжито менше сторонніх речовин) та гранати. Натомість, як зауважують медики, мало вітамінів містять банани. Корисним продуктом, який наситить організм вітамінами, є горіхи.

Лікарі зауважують, що в аптеках продають вітаміни, полівітаміни та вітаміновмісні препарати. Втім медики  НЕ РАДЯТЬ купувати їх та вживати без консультацій з лікарем.    

Скільки спати та як відпочивати?

У період авітамінозу лікарі-імунологи радять не спати більше норми. Доведено, що достатній час для сну – 6 годин. Від втоми, особливостей організму чи нервового напруження цей час може збільшуватись, - але шкідливо, коли він сягає набагато більше.

Відпочивати лікарі радять на свіжому повітрі: якщо погода суха - до двох годин, якщо волога - близько однієї години (для людей, які не є метеочутливими, не мають бронхіальної астми чи гіпертонії).

Також, щоб не відчути весняного авітамінозу, лікарі радять менше дивитись телевізор та менше користуватись інтернетом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!