Що має побачити кожен львів’янин. Бібліотека з оригіналами листів Франка та Гюго

3639 0
Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Пропонуємо вам 5 цікавих фактів про Львівську національну наукову бібліотеку України імені Василя Стефаника, де зберігаються оригінали листів Богдана Хмельницького, Івана Франка, Лесі Українки, Віктора Гюго, Володимира Короленка, Ольги Кобилянської та інших
Фото з сайтів: wikimedia.org iloveukraine.com.ua places.biz.ua

Фото з сайтів: wikimedia.org iloveukraine.com.ua places.biz.ua

1. Наукова бібліотека імені Стефаника формально була заснована 2 січня 1940 року на основі 84 відомчих і приватних бібліотек Львова та Західної України. Головний корпус влаштовано на базі закритого Інституту Оссолінських. В той час до фонду бібліотеки увійшли збереження НТШ (Наукове товариство імені Шевченка, - авт.) і Народного дому у Львові, товариства «Просвіта», частина бібліотеки і архіву Ставропігійного інституту, конфісковані бібліотеки монастирів, приватні збірки, близько 20% фондів Оссолінеуму (національна бібліотека Польщі, - авт.).

2. Під час німецької окупації Львівську філію бібліотеки академії наук УРСР було ліквідовано. У серпні 1941 р. німецька окупаційна влада створила систему «Staadtsbibliothek Lemberg», куди увійшли колишні бібліотеки Оссолінеуму і Баворовських. Упродовж 1941–1944 рр. керівництво Бібліотекою Оссолінеуму здійснював Мечислав Ґембарович, а «Бібліотекою Баворовських, перетвореної за радянської влади на Відділ мистецтва у 1941–1944 рр. керував його приятель мистецтвознавець Тадеуш Маньковський».

3. В архіві Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника не збереглися документи про функціонування та особовий персонал відділу у роки німецької окупації. Відомо, що мистецькі фонди відділу під час окупації зазнали численних втрат, зокрема, було вивезено 2 396 найцінніших творів графіки, з них — 25 рисунків відомого німецького художника Альбрехта Дюрера. Проблема повернення творів законному власникові не розв’язана до сьогодні, хоча неодноразово широко обговорювалася у пресі.

4. Бібліотека зазнала значних втрат і в повоєнні роки. За наказами радянського уряду, в рамках «передачі історичних і культурних цінностей польського народу Тимчасовому Урядові Національної Єдності Польської Республіки» протягом 1945-1947 рр. було вивезено до Польщі понад 217 тис. одиниць зберігання, в т.ч. - рукописів і стародруків, - що складало 70 відсотків фонду «Оссолінеуму», а також цінний архів Івана Вагилевича. Подібні передачі до Польщі здійснювались і пізніше (остання - у 1987 р.). У 1949 р. 10 тис. томів було вивезено до Москви, в Бібліотеку АН СРСР.

5. До колекції бібліотеки належать прижиттєві видання творів Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Миколи Гоголя, Віктора Гюго, Оноре де Бальзака, Олександра Дюма, Чарлза Діккенса, Адама Міцкевича, Льва Толстого, Антона Чехова, Олександра Пушкіна, Михайла Лермонтова і багатьох інших письменників. Одними з найцінніших придбань бібліотеки є оригінали листів Богдана Хмельницького, Івана Франка, Лесі Українки, Віктора Гюго, Володимира Короленка, Ольги Кобилянської та інших. Фонди бібліотеки складають понад 7 мільйонів одиниць збереження, зокрема 250 тисяч рідкісних видань, понад 75 тисяч рукописів, близько 38 тисяч нотних видань, 49 інкунабул тощо.

Львівська національна наукова бібліотека України імені Василя Стефаника працює щодня з 10:00-18:00, окрім вихідних.


За матеріалами сайтів: lsl.lviv.uauk.wikipedia.org

Підготував Володимир Домбровський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!