Що має побачити кожен львів’янин. Будівля Празького банку

6582 0
Сьогодні Tvoemisto.tv пропонує побачити один із найцікавіших банків Львова, збудований на початку ХХ століття, який завжди працював як банк.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

Розвиток Львова на початку ХХ століття став причиною стрімкого розвитку у різних галузях. Для того, щоб підтримувати сталий розвиток, необхідно було відкрити більше банків.

Одним із найавторитетніших та найвідоміших банків був Празький кредитний банк. До його будівництва, як і для решти подібних установ, ставилися з особливою увагою, адже банк мав символізувати силу та стабільність. 

Поява представництва Празького банку у Львові пов’язана із нафтовидобувним промислом на Галичині. Це сприяло розширенню мережі філій. Празький кредитний банк сприяв не лише розвитку нафтовидобуванню, його керівництво заснувало акційну спілку – «Галицьке Гірниче Товариство Акційне у Львові». Окрім цього, банк кредитував у Галичині доставку дерева для будівництва державних доріг, надавав кошти на експлуатацію лісів. Чималу підтримку банк надавав галицьким будівничим фірмам та фабрикам, які займалися виготовленням цегли.

Будинок філії Празького кредитного банку постав у 1911 – 1912 рр., на розі вул. Гнатюка 2 та просп. Свободи 17, у стилі чеської сецесії, архітектором якого вважають чех Матвій Блеха. Творчий замисел, план та конкурсний проект належать Владиславу Дердацькому та Вітольду Мінкевичу.

Львів, вул Кароля Людвіка і ріг вул. Ягеллонської. Поштівка. 1916 р

Джерело: photo-lviv.in.ua

Проспект Свободи

Дата: 1963-1970

Колекція: Володимир Румянцев

Джерело: lvivcenter.org

Будинок у плані є Г- подібним, п’ятиповерховим, оформлення фасаду підпорядковане вертикальним лініям, що створює враження одночасно й простоти та строгості, вишуканості й відповідності призначенню приміщення. Будівлю банку увінчує високий шоломоподібний купол, що попри своє утилітарне значення виконує функцію декорації. Водночас будівництво куполу вважають першими кроками до стилю ар-деко.

Дата: 1964

Колекція: Юрій Вдовенко

Джерело: lvivcenter.org

На строгому фасаді видніються численні барельєфи, виконані скульптором Кодетом. У барельєфах чітко проглядаються риси сецесії, такі як ритмічність композиції та біологізм, адже посеред численних завитків декорацій, можна віднайти птахів, баранів та левів. Також використано чимало людських образів, які метафорично підкреслюють ідею призначення будівлі.

Варто зауважити, що в приміщенні ще з часів зведення банку збереглися вітражі, меблі, стилізовані сецесійні облаштування адміністративних приміщень. Оскільки зараз це все ж фінансова установа, то потрапити у всі інтер’єри неможливо, залишається насолоджуватися тільки тим, що зафіксовано на знімках.

За матеріалами Фотографій старого Львова

Фото Марії Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!