Що має побачити кожен львів’янин. Будинок бурси Українського Педагогічного Товариства

4523 0
Над будівлею працювала фірма Івана Левинського, ескіз виконав Тадеуш Обмінський.
Фото: Марія Стахів/Твоє місто

Фото: Марія Стахів/Твоє місто

Сьогодні Tvoemisto.tv розповідає про будівлю, що є яскравим зразком української сецесії, спорудженим фабрикою Левинського. Це бурса Педагогічного Товариства на сучасній вул. Чупринки, 103.

Фото 1908-1914 рр. з колекції Ігоря Котлобулатова

Бурса збудована протягом 1906-1908 років для товариства «Рідна школа», що займалося навчанням українців, провадило видавничу, фінансову та благодійницьку діяльність на Галичині. Це найбільший об’єкт, що проектувала група Левинського для українських замовників. Розташована бурса на південно-західній окраїні Кастелівки.

Читайте також: Як будувався Львів. Поспілкуйся в чаті з Левинським та дізнайся більше

Бурса зведена у стилі сецесії,  у формах використано мотиви народного мистецтва, інтерпретовані на основі принципів сецесії, що проголошувала культ «нового стилю».

За словами Івана Левинського, архітектурно-будівельний проект «вимагає багато матеріалу, багато сили, багато людей і багато часу». Так було і тут: на ескізному начерку «вертикальної проекції» бурси стоїть підпис архітектора Тадеуша Обмінського.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Фабрика Левинського

Рисунок Тадея Обмінського після 1906 року

Після виконання ескізу подальшу розробку вів інший співавтор, який опікувався детальними планами. Цим співавтором, за свідченням кількох публікацій, був Лев Левинський – племінник Івана Левинського.

Так виглядає бурса сьогодні

Як розповідала під час однієї з екскурсій львівська історикиня архітектури Тетяна Казанцева, в бурсі УПТ, за задумом авторів, весь декор мав бути спрямований догори, а в оздобленні фасаду використовували штучний камінь. У декорі плиткою використовуються гуцульські візерунки плахт.

Будівля дещо нагадувала фортецю, адже її оточував рів і, за легендою, там плавали золоті рибки.

Всі горища, які проектував Тадеуш Обмінський, нагадують церкву, адже він вважав, що краса має бути у всіх деталях. Так і тут.

Фото: Марія Стахів, Центр міської історії, polona.pl

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!