Що має побачити кожен львів’янин: будинок з італійським двориком

7676 0
Портал Tvoemisto.tv продовжує знайомити львів'ян із визначними місцями нашого міста. Цього разу ми вирішили розповісти вам 7 фактів про частинку Італії у Львові – дворик у Палаці Корнякта.
фото: lviv-tourist.info, lviv.restgeo.com, mapia.ua, www.makintour.com

фото: lviv-tourist.info, lviv.restgeo.com, mapia.ua, www.makintour.com

1. Італійський дворик знаходиться на площі Ринок у будинку №6. Цю будівлю ще часто називають Палацом Корнякта або Королівською кам’яницею. Єдиний будинок зі схожим двориком з’явилася в Україні тільки через 300 років – це царський маєток, Лівадійський палац у Криму. 

2. Споруду збудували в 1580 році греком-виноторговцем Костянтином Корняктом. Її головна особливість – 6 вікон. За тогочасними законами усі кам’яниці, розташовані на площі Ринок, могли мати не більше трьох вікон по фасаду. Дозвіл, що отримав Корнякт був надзвичаним привілеєм, який не можна було купити ні за які гроші, а тільки здобути за особливі заслуги перед містом або державою. 

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Палац Потоцьких

3. Будівництвом палацу займався італійський архітектор Петро Барбон. Він поєднав у будівлі форми італійського ренесансу з місцевими старовинними традиціями будівництва. Тому італійський дворик, що знаходиться в середині, дуже схожий на ті, що можна зустріти десь у Венеції або Римі. 

4. У 1642 році будинок перейшов у власність Якуба Собеського, а згодом – у спадок його синові польському королю Яну ІІІ Собеському. Тому з 1674 року палац почали іменувати Королівською кам’яницею. До речі, саме там у 1686 році був підписаний «Вічний мир» між Річчю Посполитою та Московською державою, який розділив Україну на Правобережну та Лівобережну. У 1908 році будівля стала власністю міста. Там вже майже століття працює Львівський історичний музей. 

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Церква святого Миколая

5. Родзинкою будівлі, безумовно, є італійський дворик, який вабить не тільки туристів, а й місцевих. Там повна звукоізоляція, тому це чудове місце, щоб «втікти» від шумних трамваїв, натовпів, метушні та насолодитися філіжанкою кави й спокоєм. Посеред величності італійської архітектури музиканти полюбляють проводити концерти та фестивалі. 

6. Внутрішнє оздоблення подвір’я повністю відповідає європейським архітектурним традиціям. На стінах можна побачити картини, а з балкону насолодитися панорамою усього дворику. Масивні, легко опуклої форми колони першого поверху замінюються на наступних поверхах тоншими і більш граціозними, які на третьому поверсі завершуються іонічними капітелями. 

7. В італійському дворику збереглися рештки «стовпа ганьби», біля якого у ХVІ ст. на площі Ринок карали злочинців, а також його реконструкція, зроблена у 1973 році. Там же зберігається дзвін, відлитий у Львові у 1586 році, а також скульптура лева, витесана з каменю у ХVІ ст. 

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: Вірменський квартал

За матеріалами lvivtour.com.ua, www.3dmaps.com.uauk.wikipedia.org

Підготувала Інна Боровець 
 

Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів
за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!