Що має побачити кожен львів’янин: фортифікація Цитадель

9034 3
Tvoemisto.tv продовжує розповідати про цікаві об'єкти Львова, де варто неодмінно побувати. Сьогодні пропонуємо 7 фактів про місцеву цитадель, котра має тривалу й подекуди трагічну історію.

1. Львівська Цитадель – комплекс фортифікаційних укріплень середини XIX століття, який зберігся до нашого часу майже без змін. Будівництво споруди тривало протягом 1850-1856 років.

2. Будували Цитадель на узгір’ї трьох височин: Шембека (Вроновських), Познанської (Пелчинської) і Жебрацької (Калічої). Узгір’я розташоване на основних підступах до міста, його північна частина була досконалим плацдармом для вогневого контролю території середмістя.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Палац Потоцьких

3. Комплекс складається з головної споруди в центрі (військові казарми), чотирьох круглих фортів, споруджених у кутах, та валів із ровами між ними. Усі будівлі Цитаделі побудовані з червоної цегли, портали й водозливи – із тесаного каменю.

4. Після захоплення Львова німці створили у цитаделі страшний концтабір Stalag-328 «Tsutadell». Територію огородили двома рядами колючого дроту, охоронними вежами та дотами (по схилах). Окремо колючим дротом обнесли башту №2: це була найсуворіша зона концтабору. Через табір смерті пройшли близько 280 тисяч в’язнів. Половина з них залишилась тут навіки.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Церква святого Миколая

5. За часів незалежності усі споруди комплексу перейшли у приватну власність. Одна з веж перебуває в руїнах, іншу переобладнано під готель. Існує низка самовільно зведених об'єктів. Було заплановано також зведення розважального центру, однак цьому завадив спротив громадських організацій.

6. Тривалий час комплекс мав статус пам'ятки місцевого значення. У 2012 році Кабінет Міністрів зарахував об'єкт до державного реєстру пам'яток архітектури, містобудування та історії (пам'ятка архітектури національного значення).

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Будинок вчених

7. Дивує, що  фортеця не користується особливою популярністю у туристів, хоч і розташована майже у центрі міста – на пагорбі, із якого відкриваються чудові львівські панорами.

За матеріалами: Україна Інкогніта, Вікіпедія та сайт Gals-tour.lviv.ua

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
3 Березня, 2015 19:02
Твоє Місто Почитайте, будь ласка, уважніше: у тексті згадується концтабір Stalag-328 «Tsutadell»
3 Березня, 2015 16:58
Віка Повністю згідна з попереднім коментарем. Більш прийнятним було б створити музейний комплекс з меморіальним та військовим нахилом. А на рахунок готелю скажу одне:маємо те,що маємо. Добре,що його відвідувачі не знають моторошної історії цього місця і що саме відбувалось в тих будівлях...
3 Березня, 2015 16:23
Вікторія Моторошне і жахливе місце. Чому автор жодним словом не згадав про концтабір, який був там за часів другої світової?! Скільки людей там загинуло від голоду, катувань і хвороб - і досі ніхто достеменно не знає, що є у підвалах тих будівель. Так, це місце треба зберегти, але у вигляді музею, а не розважального центру і елітного готелю! Бо інакше - даруйте - це те саме, що розважатися на цвинтарі.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!