Що має побачити кожен львів’янин: храм святого Іоана Золотоустого

6176 0
Tvoemisto.tv продовжує серію публікацій про цікаві та визначні локації Львова, які повинен побачити кожен мешканець міста. Цього разу ми розповімо вам про академічний храм святого Іоана Золотоустого, що розташований на вулиці Лисенка, 43.
фото: Марія Очеретяна

фото: Марія Очеретяна

Костел був збудований комплексі з жіночим монастирем сестер-францисканок Пресвятих Дарів, а засновницею і першою настоятелькою його була сестра Марія від Хреста (Людвіка Моравська). Після одержання згоди місцевої церковної влади на будівництво церкви, Людвіка Моравська отримала благословення самого Папи Пія IX.

Храм і монастир освятили 29 вересня 1889 р. Очолив урочистості Апостольський Нунцій з Відня архиєпископ Алоїз Галімберті. Йому співслужили львівські архиєпископи, які представляли три обряди: латинський — Северин (Моравський), візантійський — Сільвестр (Сембратович), і вірменський — Ісаак (Ісакович).

Після закінчення Другої світової війни костел і приміщення монастиря були передані Міністерству охорони здоров’я — тут розмістили 7-ме відділення 1-ї інфекційної клінічної лікарні. Впродовж кількадесятилітнього використання приміщення не за призначенням, храм зазнав суттєвих руйнувань.

Лише у 1991 році костел і ліве крило монастиря були передані Українській Православній Церкві. Наступного року відбулося освячення Храму як церкви Святителя Іоана Золотоустого, а в приміщенні монастиря було розміщено навчальний корпус Львівської духовної семінарії. Храм було оснащено всім необхідним для богослужінь. Праву частину монастиря, яку ще займав міський шкірвендиспансер, у 1998 році також передали ЛДС – нині Львівська православна богословська академія Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Наразі настотель храму о. Назарій Лозинський та активні парафіяни намагаються відновити храм. Вони реставрують вівтарі та вітражі, реконструюють і відновлюють занедбані частини церкви.

За матеріалами «Духовної величі Львова»

Фото Марії Очеретяної та lpba.org.ua/hram


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!