Що має побачити кожен львів’янин: «львівський Гоґвортс»

14275 2
Tvoemisto.tv продовжує розповідати про цікаві об'єкти Львова, де варто неодмінно побувати. Сьогодні пропонуємо 7 фактів про «львівський Гоґвортс» – будівлю Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.
фото: ukrainaincognita.com

фото: ukrainaincognita.com

1. У будівлі теперішнього Львівського державного університету безпеки життєдіяльності розміщувався Будинок інвалідів. Його історія розпочалася у 1851 році. Тоді за розпорядженням австрійського імператора Франц Йосипа І почали зведення будинку для інвалідів Галичини, скалічених у війнах. На будівництво імператор виділив 700 тисяч злотих ринських. Роботи почали у 1855 році.

2. Головним архітектором став австрієць Теофіл фон Гансен, який також збудував Віденський арсенал, Австрійський парламент, Афінську академію та концертну залу Музікферайн у Відні. Будинок інвалідів – його єдина робота на території сучасної України.

3. Міська влада виділила для будівництва велику ділянку діброви, а також дала у користування міську цегельню. Будівлю зводили із звичайної («польської») жовтої та червоної цегли. Архітектурною основою Будинку інвалідів став монументалізм. Споруду, довжиною 165 метрів, будували вісім років.

4. Фасад Будинку інвалідів прикрасили численними скульптурами та барельєфами. Їхніми авторами були Кипріан Годепський та Абель Пер’єр. До сьогодні збереглися 26 скульптурних елементів та 8 барельєфів. Особливо цікаві майже 2-метрові фасадні фігури, встановлені з обох сторін від австрійського герба на фасаді. Це Воїн у постаті чоловіка з мечем та Спокій у постаті жінки з лавровим вінком. Палітра та кисть біля її підніжжя символізують Науку та Мистецтво.

5. Після відкриття у 1864 році у триповерховій будівлі розмістили пансіон для утримання п’ятисот інвалідів. Причому центральній частині будівлі мешкали офіцери, у крилах – солдати. У вежах розміщувались помешкання генерал-коменданта та його канцелярія. Крім того, в одному із крил будинку адаптували військовий госпіталь, який виконував функції філії гарнізонного.

6. У 1939 році, після приходу радянської влади, в Будинку інвалідів розмістився полк НКВС, який залишив будівлю у 1941, але в 1944 знову повернувся. У 1954 році сюди перевели Київське пожежно-технічне училище. Після низки реорганізацій та перепідпорядкувань в 2006 воно перетворилося на Львівський державний університет безпеки життєдіяльності.  

7. До архітектурного ансамблю колишнього Будинку інвалідів входить каплиця – Церва Покрови Пресвятої Богородиці. Її звели у візантійсько-грецьких формах за головним будинком. Стіни будівлі виклали із червоної і жовтої цегли. Каплицю прикрасили численними скульптурами. Лише у приміщенні їх було 12. Але до нашого часу жодна не збереглася. У 1954 року каплицю пристосували під овочевий склад пожежно-технічного училища. Її реставрація почалася лише у 1993 році. Відновлювали будівлю на кошти курсантів, випускників й їхніх батьків. Навіть розписи виконали не майстри-іконописці, а талановиті представники майбутньої пожежної еліти.

Як потрапити?

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності розміщений за адресою: вул. Клепарівська, 35.

Зазвичай споруда недоступна для огляду. Потрапити на її територію можна щонеділі під час служби в Церкві Покрови Пресвятої Богородиці. А всередині будівлі зрідка проводять екскурсії. Наприклад, як це було під час Днів європейської культури ще у 2014.

За матеріалами сайтів: ldubgd.edu.ua, ukrainaincognita.com, uk.wikipedia.org

Підготувала Яна Гончарова


Читайте також:
28 Листопада, 2015 20:00
Роман В українському перекладі це слово звучить "Гоґвортс"! ДЛя чого використовувати російський варіянт?
А загалом - дуже класна стаття)
28 Листопада, 2015 20:00
Роман В українському перекладі це слово звучить "Гоґвортс"! ДЛя чого використовувати російський варіянт?
А загалом - дуже класна стаття)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!