Що має побачити кожен львів’янин: львівська кампаніла

4279 1
Tvoemisto.tv продовжує розповідати про цікаві об'єкти Львова, де варто неодмінно побувати. Сьогодні пропонуємо 7 фактів про львівську кампанілу, яка є частиною греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці.
фото: ukrainaincognita.com, lviv-format.livejournal.com

фото: ukrainaincognita.com, lviv-format.livejournal.com

1. Про будівництво цього храму почали говорити ще у червні 1914 року. Щоб збудувати щось особливе, після Першої Світової війни оголосили конкурс проектів. У ньому брало участь немало відомих польських архітекторів, але журі одноголосно відкинуло всі пропозиції. Тому за основу взяли проект Адольфа Шишко-Богуша, який суттєво доопрацював Тадеуш Обмінський. Будували храм у 1931-1938 рр. як костьол для мешканців Личакова. Присвятили його Остробрамській іконі Божої Матері, яка зберігається у Вільнюсі й шанується як католиками, так і православними.

2. Головний корпус храму створений у формі ранньохристиянської базиліки. До входу в нього ведуть монументальні сходи палацового типу, якими нині ніхто не користується, адже в радянський період вони опинилися між двома автомобільними дорогами.

3. Незвичною для архітектури Львова є дзвіниця заввишки до 60 метрів, збудована на зразок флорентійських кампаніл IX-Х ст. У 1936 році для неї відлили два дзвони, менший з яких важив 1900 кг, а більший – 3100 кг. Вони, як і внутрішнє оздоблення храму, не збереглися.

4. У 1934 році храм передали під опіку отців ордену св. Франциска Салезького. Цікаво, що активну участь у функціонуванні цього товариства брав Андрій Шептицький – відомий греко-католицький митрополит. Вони взялися за розбудову монастирського комплексу. Зокрема, почали будівництво монастирського будинку із бурсою та ремісничою школою для безхатьків та проблемних дітей. Завершити його не дав початок другої Світової війни.

5. У 1941 році храм було пошкоджено німецькою бомбою. Але німці провели ремонтні роботи й відновили богослужіння. А ксьондз Юзеф Ненцек вислав первісне оснащення храму за межі Львова до літа 1946 року. Після низки подорожей сьогодні воно опинилося в нижчій духовній семінарії салезіян у Маршалках, а образ головного вівтаря – у костелі Найсвятішого Серця Ісусового у Вроцлаві.

6. Після другої Світової війни радянська влада перетворила храм на книгосховище. Так він використовувався майже до проголошення незалежності.

7. Нині це греко-католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці, якою опікуються монахи-салезіяни візантійського обряду. Біля храму прибудовано дім Дитячо-юнацького молодіжного центру «Ораторія» святого Домініка Савіо і Катехитична школа.

Як потрапити?

Греко-католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці розміщена за адресою: вул. Личаківська, 175. Зайти всередину можна переважно під час богослужінь.

Довідка. Кампаніла – дзвіниця в італійській архітектурі доби Середньовіччя і Ренесансу. За плануванням є квадратною або круглою в основі. Зазвичай стоїть окремо від основної будівлі храму. Вважається, що вона має спільне коріння з середньовічними міськими баштами зі дзвонами. Найвідомішою кампанілою у світі є Пізанська башта.

За матеріалами: ukrainaincognita.com, caritas-lviv.org, uk.wikipedia.org, lib.if.ua.

Підготувала Яна Гончарова


Читайте також:
17 Грудня, 2015 12:43
Семен з самого початку храм був під опікою Селезіан і до цього часу не змінювався! та завершення будівництва відбулось у 1938 році!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!